Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин беше изплашен, тепърва ще взима решения

Снимка: Стопкадър/Нова нюз

"Това, което се случи още в петък вечерта на украинско-руската граница и се разпростря от Ростов на Дон почти до 200 км. под Москва, е нещо много сериозно, въпреки всички коментари, че става въпрос за  театрално действие и за нещо договорено с Москва. Договорки вероятно е имало наистина, но тези договорки в един момент, според информацията, която излиза и тепърва ще разбираме какво се случи, е че тези договорки бяха нарушени в една или в друга степен и се наложи да се водят преговорите с посредничеството на беларуския президент". Това заяви журналистът от БНТ и бивш кореспондент на БНР в Москва Николай Кръстев.

По думите му,  напълно ясно е, че Пригожин е разбрал, че неговите ментори, покровители, недоволните руски генерали, които са били махани през последните месеци от главнокомандващия Путин от украинския фронт, са търсели вариант да получат  възмездие и за наказание на военното ръководство на Русия, заради "операцията", която са провеждали. 

"Вижда се сблъсъкът, който се случва  между отделните военни и военизирани кланове  и структури във вертикалата на властта в Русия, които търсят възмездие за това, че бяха  подценени и  унижавани  публично за това, че не можаха да се справят с войната."

Встрани от обществения анализ обаче е останал фактът, че когато седящият отдясно на Пригожин руски генерал е позволил да бъде освободен началника на генералния щаб и то не в частен разговор, а заявено публично, това показва силатата на руския израз "..Еще не вечер", т.н. "нищо не е завършено". Съдейки по това, че сблъсъкът между двата клана - близките до Путин и от друга страна - на разочарованите от  военните действия в Украйна,  не е завършен и вероятно виждаме само първата му серия.

Кръстев направи аналогия с опита за  преврат през август 1991 г. срещу бившия съветски президент Михаил Горбачов. 

"Когато той беше свален за няколко дни, хората излязоха по улиците  на Москва  срещу установения Комитет, провеждащ преврата и спряха настъпването на танковете към центъра, изграждаха се барикади. Сега такова нещо нямаше - напротив. Хората носеха вода, снимаха се с представителите на "Вагнер", които са си откровени главорези, заради участието им в Украйна. Дори хората отидоха да защитават представителите на "Вагнер" в Ростов на Дон, където един "обикновен" гражданин се опитваше да се саморазправя с въоръжен наемник.  Как никой в тези два  близо многомилионни градове - Воронеж и Ростов на Дон не низлезе да изгради една барикада и да каже "Искаме да защитим своя лидер!"

И тази социология, която непрекъснато се представя от руските управляващи, че зад Путин стоят 90% и той е непоклатим, как никой от тях не излезе да каже "смятаме, че сте метежници и искаме да спрем това настъпление, вършите противоконституционно дело". Това е разликата със събитията от 1991 г."

По думите на Кръстев, Путин е изглеждал изплашен в обръщението си след бунта на Пригожин. "Ситуацията остава много сложна. Основната му теза остава - завършването на "операцията" в Украйна. Не зная доколко това е реалистично, защото хората са разколебани. Напрежението ще се засилва, Русия ще засилва военните си действия на териториите на Украйна, а част от  обикновените наемници на Пригожин вероятно ще бъдат закарани на първата редица и ще бъдат унищожени преди войната да завърши, защото никой не прощава предателствата."

Тепърва предстои да видим как ще реагира Путин, защото той не реагира категорично и бързо. Не се разделя лесно с генералите си и милиардерите си, които всъщност първи  напуснаха Москва. Но той е разочарован, че те "отиват да си свършат някаква работа в Дубай". Предстои трудно време", подчерта Кръстев.

Интервюто - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00