Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евреите са изпращани в трудови лагери само заради произхода си

Спасените и спасителите - 80 години от спасяването на българските евреи


Носителят на Нобелова награда за литература Елиас Канети, роден в Русе,  е казал „Да се разберат евреите е по-трудно от всеки друг народ“. Защото знанието не означава спасение, но знанието за фактите изисква разбиране, за да не се превърнат те в мъртвина или във вакуум, който притегля към нищото. А когато историята идва насреща,  фактите от историята говорят на единствения език - на живота.

Председателят на организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив инж. Светлозар Калев  си спомня как в началото на  90-те години представител на Фондацията на Стивън Спилбърг дошъл, за да запише спомените на хората, преживели годините на Холокоста. Спомня си и  разказа на баща си за събитията от 1943 година ясно, но подчертава, че темата е болезнена за семейството му. „Всички спомени са почти еднакви, защото мъката е една и съща и страданията са големи. Сега, когато се връщаме във времето с огромната благодарност към българския народ, към Православната църква и към обществото, да не забравяме, че е имало мъки и са загинали и хора от Македония, Беломорска Тракия, Вардарска Македония, Пирот и това е било в пределите на България, участвали са и хора от България“.

Родът на бащата на инж. Калев - Виталий е от Карнобат. Но след 1920-га година семейството му се премества в Пловдив в еврейския квартал, където той остава до края на живота си. Първия спомен, който бащата на Светлозар Калев му разказва, е за трудовите лагери.

„Баща ми започват да го викат в трудовите лагери, които са за всички евреи от  18 до 55 години, независимо от това, какво образование имат, с какво се занимават. Изпращат ги на лагери за от три до шест месеца. Това става постоянно до 1944 г. Когато са го извикали на лагер близо до Сандански, той е бил на 21 години. Условията са били лоши, с норми, с тежък физически труд. Тези лагери са били из цялата страна, имало е край София, няколко са били те в Северна България, но винаги са свързани с много тежък физически труд – чукане на камъни, проправяне на пътища“.

Аргументи  за изпращането в лагера не са необходими. Единствената причина да попаднеш там е еврейският произход. По думите на инж. Калев, това е дискриминационен акт, който предизвиква много проблеми в семейството. Защото докато мъжете работят в лагерите без заплащане, семействата остават сами без препитание. Така се е случило и с бащата на инж. Калев, който, докато е в лагера в Сандански през 1943 г., дочува, че на 10 март пред училището в Пловдив  започва акцията за събирането на евреите и той  бяга от лагера. До София се придвижва без дрехи и без пари, след това успява да стигне до Пловдив и в Дондуковата градина се вижда с баба си. Тя обаче го успокоява и той се връща обратно в лагера. Бягството му е установено и той е подложен на военен съд.

Спасението на българските евреи в Пловдив има и друго име - казва инж. Светлозар Калев: човещина.  „Има и много други истории, всеки ги таи в себе си. Общото е, че събитията на 10 март са един изключителен акт на справедливост и рядък случай в човешката история по онова време“.

Не само словото, но и  мълчанието  притежава стихийна сила, защото смазващата сила на неизговорените думи  вгражда  смисъл във времето, което не се отчита с хронометъра на годините, а със законите на хуманността. Затова около тази история изглежда, че мълчанието е повече.

„Моите връстници също споделят, че за тези събития много не се говори. Мъката е била голяма. Обяснявам си го с това, че  страхът от смъртта е много силно заложен в човека. Когато се почувстваш свободен и не си уплашен, тогава животът ти става много по-лесен. Какво от това, че житейските несгоди продължават? Ти си жив, имаш шанс да живееш, докато другите го нямат. Това е може би една от причините да не се връщат назад, а да гледат напред. Те са преживели този философски катарзис и може би сигурно са били прави...“

По думите на инж. Калев, историята винаги се преиначава от  онези, които могат да я преиначат и владеят средствата за масова информация и други средства.

„Самото честване нан 80-годишнината станахме свидетели на дела от т.н. „интелектуалци“, които не признават, че е имало трудови лагери и казват, че те били направени, за да спасят евреите. Това е една много измислена история. Всичко е било гототво за депортацията. А българският народ направи една от най-големите победи в 20-ти век!“

А какво е вярата - свещените книги, Талмудът, който  властва и внушава самобитен идеал за морална и интелектуална добродетел, формирал у еврейския народ единен модел на мисловност. Инж. Калев е убеден, че човек трябва да бъде добър, че не трябва да се откъсваме от старите религиозни ценности, защото и християнството, и юдаизма, и ислямът дават възможност на човека да разбере как живее, да бъде добър и да върви напред.  „Затова сме на тази земя сигурно – да спазваме всички човешки хуманни закони и да се грижим за себе си и за семейството. Евреите винаги предават историите за доброто на своите наследници. И винаги се стремят децата им да имат високо образование, за да не могат да бъдат манипулирани, а да вървят по своя път. Тогава, когато човек е образован, всякакви химери ще изчезнат и историите с прирвкус на ксенофобия и антисемитизъм ще бъдат приети с присмех.“

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.


По публикацията работи: Неда Велкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55