Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващото мнозинство не изглежда стабилно

„Управляващото мнозинство не изглежда стабилно. Изглежда като нещо, което всеки момент може да приключи. Това не означава, че няма възможност да бъде стабилизирано, но е ясно, че трябва да бъдат предприети определени стъпки, които за момента не се нравят на двете страни или поне има коренно различна представа за това, което трябва да се направи“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог, университетски преподавател, който беше съветник на бившия служебен премиер Гълъб Донев, а и бивш шеф на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Според него това различине не е странно, тъй като то се дължи на различните цели и намерения, с които беше създадена управляващата коалиция.

„Въпрос на много кратко време да се разбере дали може да се тръгне към някакво партньорство или ще продължи взаимното дебнене“, каза политологът.

Той коментира и предстоящите местни избори. По думите му ще е любопитно, ако правителството издържи до тогава, как неговите съставни части ще се явят на вота като противници.

Професор Александър Маринов каза, че не очаква президентът Румен Радев да се намеси директно в местните избори.

„Нека припомня, че откакто е избран за президент, той много редовно поддържа контакти с местната власт. Посетил е огромен брой общини и населени места, води добър конструктивен диалог с местните органи на властта. Не бива да има никаква изненада. Той няма да спре тази своя линия на поведение само, защото наближават избори“, каза професор Маринов.

Политологът обаче коментира, че не знае Румен Радев да има някакви специални амбиции, свързани с местните избори.

Цялото интервю с професор Александър Маринов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26