Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на комунизма в изоставено пространство откриват в Баните

| обновено на 30.06.23 в 16:06

„Изгубени в Родопите“ е концептуален ретро музей на комунизма, в изоставено пространство. Той се открива на 1-ви юли, от 18 часа, в село Баните, област Смолян.

Това е първата по рода си атракция от типа “Urbex“ и “Dark Tourism” в България, където гостите ще научат за живота на един забравен учебен център в Родопите, от времето на комунизма, от 80-те години на 20-ти век.

Гостите ще могат да видят и да се докоснат до три автентични, запечатани във времето пространства - кабинет по биология, директорска канцелария и стая в общежитие.

Препоръката на организаторите е да си носите фенерче, здрави и удобни обувки, както и дрехи за които да не притеснявате, че могат да се изцапат. Музеят е разположен в истински изоставени пространства, които са сравнително мръсни и прашни. 

За любителите на фотографията е препоръчително да донесат статив и широкоъгълни обективи, подходящи за снимки сред оскъдна светлина. Зоната разполага със студена изворна вода и химическа тоалетна. 

Събитието е с вход свободен, а развитието на музея ще зависи изцяло от дарения. Предвижда се той да бъде разширен с още експонати и допълнителни пространства. Създател на музея е Евгени Младенов, фотограф на изоставени места, със съдействието на община Баните.

„Интересът ми към изоставени места се разви постепенно. За първи път фотографирах изоставени места, докато бях студент в Благоевград, по журналистика и масови комуникации. Бях в чужбина, доста години след като завърших и връщайки се в България ми направи впечатление колко много изоставени сгради има навсякъде, преди не го бях забелязал това. Много от тях ми се сториха интересни, започнах да ги снимам, да търся тяхната история. Така се роди и моят фото блог Abandoned Bulgaria.

По принцип, на мен ми е много интересен този феномен на изоставеното пространство и много пъти като се разхождам в изоставени сгради, много от тях са впечатляващи със своята архитектура и размери, и винаги започвам да си мисля, какво би могло да бъде това, какво би могло да се случи тук? Така, преди няколко години, аз направих своята първа фото изложба в изоставено пространство. Миналата година имах две изложби в изоставени пространства. Едната беше за Чернобил, защото аз посетих Чернобил, точно преди началото на войната. Втората изложба беше в един бивш спортен рехабилитационен център. Дойдоха доста хора и ми направи впечатление, че за повечето хора това е много интересно, разхождат се в пространството, търсят на различни места подредени моите фотографии. Направих такива изложби в Пловдив, после в София в едно бивше общежитие на БДЖ. 

Но, това са изоставени пространства и макар, че беше успешно, на следващия ден нямаше как да продължим да сме там, защото всички инсталации, рамки, снимки трябваше да бъдат оставени ей така в пространството и трябваше да се махнат. Видях, че на хората им е интересно и този формат работи, и на мен ми се прииска да направя нещо постоянно, което хората да могат не само за една вечер да видят, но и да се връщат, и то да се наслагва и да се развива. Споделих моята идея с кмета на община Баните, Павлин Белчев, какво правя, с какво се занимавам, и че искам да направя нещо, което да е по-постоянно като изложба или като музей. Той хареса идеята, посетихме заедно разни помещения в общината, които не се ползват. За съжаление, Родопите се обезлюдяват много бързо. Има много такива места, както е и това място, до което в крайна сметка стигнах, старото общежетие. Това е една доста голяма сграда, на четири или пет етажа и в момента само частица от нея се ползва, трудно е да се поддържа. В един кът от нея, който на мен много ми допадна, с олющени стени, паяжини и падаща мазилка тук-там, аз веднага разпознах потенциала тук да се случи нещо интересно“, разказва Евгени Младенов.

Към момента, организаторите се опитват да възстановят електричеството на етажа, където ще бъде музеят. В много от училищата в района са намерени стари плочи, както и грамофон, който те са взели за целите на музея. Идеята е музиката от плочите да звучи на откриването, в събота.

„Нямам никаква представа какво има на тях, в конкретика. Някаква част от тях бяха на теми от времето на комунизма, има песни, приказки. Мисля, че това също ще помогне на хората да се потопят в онази атмосфера. Намерихме и прожектор за диапозитиви, с различни диапозитиви. Идеята е да успеем да прожектираме част от тях на откриването и всички заедно да разберем какво се крие там“, казва още Евгени Младенов.

Интервюто с фотографа на изоставени пространства, Евгени Младенов, за предаването „Вход свободен“, чуйте в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Григор Димитров научи възможните си съперници за първия мач в Рим

Първата ракета на България Григор Димитров ще играе срещу победителя от двубоя между Себастиан Офнер (Австрия) и Йошихито Нишиока (Япония) във втория кръг на турнира по тенис от сериите „Мастърс“ 1000 на клей в италианската столица Рим с награден фонд 9 милиона евро. Българинът е поставен под номер 8 в схемата и почива на старта. Димитров, който е 10-и..

публикувано на 06.05.24 в 17:54

Виктория Томова стартира с победа на турнира по тенис в Рим

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за втория кръг на квалификациите на турнира по тенис на клей в италианската столица Рим с награден фонд 5.5 милиона долара. Българката, която е поставена под номер 6 в схемата на пресявките, надделя над участваща с "уайлд кард" представителка на домакините Анастасия Абанато с 6:3, 6:1 за 78 минути...

публикувано на 06.05.24 в 17:52

Великденски размисли за Възкресението и Вярата

Навръх Великден и в празничното издание на предаването Клуб "Неделя" гостуваха  четири известни личности, които споделиха с аудиторията своите размисли за Празника на всички празници и какви мисли поражда той днес. С бившия Министър на културата и настоящ артдиректор на Драматичния театър в Пловдив Кръстю Кръстев, дойаена на социологията у нас проф...

публикувано на 06.05.24 в 17:46

Ботев (Пловдив) приема ЦСКА 1948 днес от 20:15 часа

Ботев (Пловдив) приема ЦСКА 1948 в среща от втория плейофен кръг на Първа лига. Двубоят е днес от 20:15 часа на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.  Преди дни на същия стадион Ботев записа исторически успех с 2:0 над ЦСКА – София пред близо 19 000 зрители. Тази победа и успехът в първия мач срещу „червените“ прати „канарчетата“ на финал за Купата на..

публикувано на 06.05.24 в 10:04

Хилда Казасян: В Пловдив съм у дома

Хилда Казасян бе един от специалните гости в празничната програма на Радио Пловдив през отминалата седмица. В предаването „Споделено“ певицата представи най-новата концертна програма, която ще гостува в почти всяко кътче от България.  „Да обичаш Гершуин“ е пореден съвместен проект на Плевенска филхармония с Хилда Казасян, Теодосий Спасов,..

публикувано на 06.05.24 в 10:02