Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Роженската обсерватория откриха първия роботизиран телескоп в Югоизточна Европа

| обновено на 01.07.23 в 16:33
3
Снимка: БТА

Първият роботизиран телескоп в Югоизточна Европа бе официално открит в Националната астромномическа обсерватория – Рожен. Лентата бе прерязана от премиера акад. Николай Денков,  председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски,  директорът на Института по астрономия проф. Евгени Семков и министърът на образованието проф. Галин Цоков.

За нас е гордост, че имаме най-сложната и най-богата като научно оборудване обсерватория в Югоизточна Европа, каза академик Николай Денков и добави:

Аз съм горд, че българската астрономия и астрофизика е не само на световно ниво, но тя има своите световни учени, които работят в най-добрите университети в света".

Толкова години, след като е открита обсерваторията, нашето поколение астрономи ще остане в историята на науката в България с този нов телескоп, заяви професор Евгени Семков, директор на Института по астрономия.

Новитя телескоп е с диаметър на огледалото от 1,5 метра и  ще даде допълнителни възможности на нашите учени да участват в международни колаборации, да изследват най-интересните обекти на Вселената.

Откритият днес роботизиран телескоп е великолепна придобивка за цялата астрономическа колегия, каза академик Юлиан Ревалски, председател на БАН : 

Това е проект, който е изцяло български. Аз винаги съм казвал, че науката в България ще се оправи тогава, не когато Европа ни дава пари, а когато държавата започва да отделя средства за своите учени, както в научните организации, така и във висшите държавни училища.

Роженската обсерватория е център, за който Министерство на образованието и науката през последните години е инвестирало над 6.8 млн.лв. по Националната карта за научна инфраструктура. Над 4 000 ученици я посещават годишно, съобщи министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на новия телескоп. Той отбеляза, че е в ход нова национална програма „България – образователни маршрути“, която дава възможност на училищата да провеждат занимания по интереси и уроци в музеи, галерии, обществени библиотеки, обсерватории, планетариуми, научни институти, като осигурява и финансиране за тези пътувания. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ИТН и "Солидарна България" регистрираха листите си в Пловдив

Две партии регистрираха днес листите си за парламентарните избори в Пловдив.  Водач на листата  на " Има такъв нaрод " за 16-ти многомандатен избирателен район е Станислав Балабанов.  Той я регистира лично в Районната избирателна комисия, заедно с кандидати за народни предстватели .  Втори в листата за град  Пловдив, която е от общо 14 души,  е Танер..

публикувано на 06.05.24 в 13:00

Музеят на авиацията празнува с отворени врати

Музеят на авиацията отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия с вход свободен, безплатен музеен тур и активности за деца. В деня на отворените врати, от 10 до 16.30 часа, гостите на музея ще имат възможността да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, както и най-новата изложба "Пътят към звездите“, посветена на..

публикувано на 06.05.24 в 09:29

Литийно шествие от Бачковския манастир с иконата на Богородица

На втория ден на Великден по традиция вярващи от цялата страна се включват в литийното шествие на Бачковския манастир. Поклонници изнасят чудотворната икона на Света Богородица и я съпровождат до местността Клувията. Според легендата в тази местност иконата е скрита от турските набези. Чудотворната икона Света Богородица -..

обновено на 06.05.24 в 09:02

Празнични концерти за Великден и Гергьовден в Пловдив

Още концерти ще радват пловдивчани в празничните дни  Великденската програма на община Пловдив продължава и днес. Празничен концерт с класически изпълнения на перкусионния ансамбъл „Престо“ към НУМТИ „Добрин Петков“ ще радва пловдивчани и гостите на града  от  11 часа  в  обновената градска градина  на ул. „Христо Г. Данов“...

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Снимка: Поклоннически център

Започва Светлата седмица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и..

публикувано на 06.05.24 в 08:41