Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1214 състезатели от 58 страни на СП по гребане в Пловдив

Организационният комигег на Световното първенство

Пловдив е готов и вече посреща първите отбори, които ще участват в Световното първенство по гребане за младежи до 23 години. Състезанието ще се проведе на 2,5-километровия гребен канал в града, като първите стартове са на 19 юли, а финалите – на 23 юли.

Петима елитни български гребци ще мерят сили с най-силните в света на състезанието в Пловдив. Те ще участват с 3 лодки – двойка без кърмчия /Иван Янкулов и Цветомир Маринов/, двойка скул лека категория /Григоров и Иван Йорданов/ и единична лодка – скиф /Емил Нейков.

"Отчитам, че това е скромно представяне на страната ни, но напоследък е трудно да съберем деца, които да тренират гребане", обясни Свилен Нейков – председател на Българската федерация по гребане. Той сподели, че винаги има изкушение сред домакините на световни първенства по гребане да пуснат повече състезатели просто да опитат силите си и да се сравнят с най-добрите. Но никак не е добре тези лодки да останат последни в своите дисциплини. Освен това има нормативи, които трябва да бъдат покрити от гребците, за да участват на Световното първенство. Очакванията са българският скифьор Емил Нейков да се представи силно и да воюва за медал.

На пресконференция председателят на организационния комитет Иван Попов припомни, че първенства от този ранг се провеждат в града под тепетата от 1999 година насам и това е дванадесетото домакинство на Пловдив на толкова голямо състезание.

„Тази година се очертава да бъде много силна като посещаемост на спортистите, като до днес са акредитирани 1214 гребци от 58 страни с 2 повече от предишното. Първи на гребния канал влязоха да тренират спортистите от Парагвай, а късно утре вечер пристигат силните гребци от Нова Зеландия. Ще се състезават и гребци от Русия и Беларус с ограничен брой лодки под флага на Световната федерация по гребане. Доволен съм от предварителната работа по подготовката на състезанието. Имаме силната подкрепа на община Пловдив, на Българската федерация по гребане и на Министерството на спорта. Организационният комитет вече има достатъчно опит, за да премине Световното първенство гладко и без проблеми. Официалното откриване на Световното първенство за младежи до 23 години ще бъде на 18 юли от 18,30 часа в Летния театър на Пловдив“, заяви Иван Попов.

Организаторите са помислили и за това да не остане замърсяване след струпването на толкова много хора на гребната база. Специализирана компания ще събира пластмасовите бутилки от вода както в зоната за публика, така и в хангарите на гребците.

"Целта ни е да намалим екологичния отпечатък и ще споделим опита си със следващите организатори на състезания от висок ранг," каза Даниел Христов – секретар на Организационния комитет на Световното първенство. Ще бъдат поставени 3 „шишеяда“, които не само събират PVC опаковки и алуминиеви кенчета, но и ги подготвят за транспортиране до рециклиращи предприятия. Друг „зелен“ акцент на първенството е електрическият камион, който ще обслужва състезатели, съдии и публика.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков съобщи, че Световното първенство ще напълни 18-20 от най-големите хотели на Пловдив само със състезателите и треньорите. Няма информация колко още хотели ще бъдат заети от близките и роднините на състезателите. Очаква се също рязко покачване на търсенето на храна в ресторантите на града, висока заетост на таксиметровите компании, нарастване на потреблението на различни видове туристически услуги. И всичко това става в момент, когато туристическият бизнес в града обикновено се свива, защото пловдивчани излизат от града и отиват на почивка, заяви заместник-кметът Титюков. Той очаква с нетърпение икономическата оценка на Световната федерация по гребане, която досега е отчитала приходи за града и страната около 10 млн. евро при предишни състезания. В този смисъл Световното първенство е и доходоносно за нашия град, заключи г-н Титюков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Победа за Григор Димитров на старта на Уимбълдън

Григор Димитров започна с победа в три сета участието си на третия за сезона турнир от Големия шлем – Уимбълдън.  Поставеният под №10 българин победи с 6:3, 6:4, 7:5 №56 в световната ранглиста Душан Лайович от Сърбия. Срещата продължи час и 14 минути. Това е трета победа от четири мача за Димитров срещу Лайович. Във втория кръг Димитров ще играе срещу..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Димитър Иванов ще води Спартак през новия сезон

Димитър Иванов е старши треньорът на Спартак. Той води отбора последните три мача от изминалия сезон, а Спартак започна и своята подготовка за предстоящото си участие в Югоизточна Трета лига под негово ръководство. Така клубът взе решение Димитър Иванов да остане за постоянно като наставник на “гладиаторите", а целият щаб, с който ще работи новият старши..

публикувано на 01.07.24 в 17:54
Александър Христов

Александър Христов - героят от Сеул 1988

Легендарният ни боксьор Александър Христо е  ро ден на 28.07.1964 година в град Пловдив Олимпийски вицешампион от Сеул през 1988 г.одина. Играе и на Олимпийските игри в Атланта през 1996 година. Печели квота и за игрите в Барселона през 1992 година, но не е включен в състава. Състезава се в категория до 54 кг. за „Локомотив” (Пловдив), а като войник –..

публикувано на 01.07.24 в 13:51

Никола Цолов с нов триумф във Формула 3

Никола Цолов спечели втората си победа във Формула 3, след като триумфира в спринтово състезание на пистата „Ред Бул Ринг“ в Австрия. Българинът стартира от третото място и запази позицията си зад съотборника си Кристиан Менсъл и Мартиниус Стеншорн в самото начало. Още в четвъртия завой обаче Никола напредна с една позиция, след като направи много силна..

публикувано на 29.06.24 в 18:09

Локомотив стартира с победа при Любослав Пенев

Новият старши треньор на Локомотив Пловдив Любослав Пенев започна с победа в неофициалния си дебют начело на тим. „Смърфовете“ се наложиха над Струмска слава с 3:1 в първата си проверка за лятната подготовка. Срещата се изигра при закрити врата. През първото полувреме на срещата головете липсваха. Локомотив Пловдив излезе напред в резултата в 60-ата..

публикувано на 29.06.24 в 18:07