Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При слаб интерес Общината представи План срещу транспортния хаос в Пловдив

| обновено на 12.07.23 в 14:44

Мерки за над 1 милиард и 200 милиона лева предвижда община Пловдив, като целта е чрез тях да се намали транспортният  хаос в града. Те са залегнали в Плана за устойчива градска мобилност, който трябва да се реализира през следващите 10 години. Планираните средства за тях трябва да бъдат отпуснати от общинския или републиканския бюджети, както и да се използват европейски средства за финансирането им.
 

Сред мерките е изграждането на нови улици и реконструкцията на пътната улична мрежа до 2028 г. Тук влизат и проектите за Голямоконарско шосе на стойност 43 милиона лева и на Рогошко шосе за 15 милиона лева. Според прогнозите на общината разширението им ще намали транзитния трафик, който минава през града, с 10%. 

Предвижда се през следващите 2 години да бъдат изградени 10 буферни паркинга за 13 милиона лева. Финансирането им ще бъде от общинския бюджет. 

За ремонта и разширението на Околовръстния път са заложени 325 милиона лева, а за закупуване на електробуси през следващите 2 години – 24 милиона лева. 

Предстои да бъде променена и транспортната схема с акцент разширяване на маршрутите на автобусите. Причината е, че анализът е показал, че най-рядко използваният начин за придвижване в града е общественият транспорт. 

Според Тодор Чонов, зам.-кмет на Община Пловдив, Общественият транспорт изостана спрямо развитието на града и миграцията на хората, които идват да работят, учат и жиевят тук. През целия мандат търсехме решения за разрешаване на проблема с паркирането в централната градска част. Едно от възможните решения е изграждането на многоетажен паркинг на ул. Четвърти януари за минимум 500 коли“.

Проучване към проекта показва, че 60 на сто от анкетираните считат, че градският транспорт е нередовен. С автобуси се придвижват 34 процента от гражданите, предимно ученици и пенсионери, с личен автомобил - 48 на сто, а 18% пеша.

Проектът беше представен при слаб интерес от страна на общинските съветници. Присъстваха само Александър Държиков от ГЕРБ, независимият Слави Георгиев, Таня Георгиева от ЗС "Александър Стамболийски". 





По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Митрополит Николай оглави службата за Второ Възкресение в Пловдив

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син.  Митрополит Николай оглави  празничното богослужение по повод Възкресение Христово- Пасха в пловдивския храм „Света Марина“.  Сред присъстващите..

обновено на 05.05.24 в 13:54

Слънчев Великден в Пловдив, с температури до 21°

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Преди обяд на отделни места в равнините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно.   В Източна България ще духа слаб североизточен вятър.  Максималните температури ще..

обновено на 05.05.24 в 10:58

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово . В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Слово на Пловдивския митрополит Николай за Възкресение Христово

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик,  за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Митрополитът се обърна към християните с тържествено слово:  “Възлюбени, братя и сестри! Тоя ден Господ е сътворил, за да..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Множество концерти за пловдивчани в празничните дни

С концерти на открито, музикални и танцови изпълнения продължава Великденската програма на община Пловдив.  На площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа започва концертът „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“.  След него в неделния ден ще видим и концерта на танцово студио към СКИС..

публикувано на 05.05.24 в 10:11