Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Радев патриотизмът е антиевроатлантизъм

Снимка: БГНЕС

Опасно е президентът да обвързва патриотизма с антиевроатлантизма. Това коментира политологът и университетски преподавател доц. Светослав Малинов по повод изказването на Румен Радев в Рожен и добави, че с поведението си държавният глава заздравява правителството.

„Радев радикализира говоренето си в полза на Русия и възприема една от най-опасните гледни точки, свързани с пропагандата на Русия, а именно обявяването на голяма част от българите за безродници и от там насочвайки своите аргументи срещу ЕС и НАТО.  Тази комбинация е изключително опасна, особено, когато е изразявана от държавния глава.

Речта му на Рожен и отношението му по темата за войната с Украйна крайно позиционират българския президент като президент на партия Възраждане и някои среди на БСП. Той говори с гласа на малцинство – антиевропейско, проруско. Дори преди година не беше така“, коментира доц. Малинов.

По думите му в момента Русия се нуждае точно от такова радикално говорене, защото е в изолация и е на прага да загуби войната. „Удобно съвпадение е държането на Румен Радев за Русия“, добави доц. Малинов.

Той е категоричен, че поведението президент – правителство, което наблюдаваме не е нормално, но то значително ще направи управляващото мнозинство по-силно и по-единно.

Според него, ако ПП-ДБ - ГЕРБ успеят да преодолеят местните избори, то нещата ще се стабилизират още повече .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Един шоумен си стои вкъщи, а от него зависи властта в тази страна

„ Коалицията ПП-ДБ е твърде вероятно да се разпадне или твърде вероятно да се обезличи. Защото в опозиция не е много лесно да трупаш авторитет и реваншистки сили. Виждаме го например от БСП, които от дълго време са в опозиция и продължава да губи, като най-накрая Нинова подаде оставка. Но това, което ще крепи ПП-ДБ е фактът, че победителят всъщност..

публикувано на 20.06.24 в 16:55

Държавата е в застой заради политиците - популисти

Никола Янков е предприемач и икономичиски експрерт, ръководителна икономическия експрет на "Синя България". Той коментира  политическата нестабилност и икономическите послания на избраните в парламента политически формации.  Според него сегашните народни избранници имат популистко говорене за икономиката, а досегшното им участие във властта на е..

публикувано на 20.06.24 в 16:08

ГЕРБ- СДС, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН- 131 гласа “за” Рая Назарян бе избрана за председател на 50-о Народно събрание= Изборът на Назарян бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН. По-рано групата съобщи, че ще подкрепи всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС. „На първо място бих..

публикувано на 20.06.24 в 11:38

263 отличници изпраща Английската гимназия в Пловдив

Изпращаме отличен випуск. Традициите в Английската гимназия не се променят вече 61 години, заяви за програма "Точно днес" директорът на училището   Николай Радев,  което е първо по успех на държавните зрелостни изпити. "Днес ще изпратя 263 отличници.  За мен всички те са страхотни ученици. Ако искате точна бройка - 182 са с отличните..

публикувано на 20.06.24 в 10:57
Страхил Делийски

Политическите сили в НС нямат изгода от нови избори

„Политическата логика е България да има редовен кабинет след изборите. Не съм сигурен доколко българският политически процес, е подчинен на политическа логика. Затова ние можем да предполагаме, но политическият елит и партийните лидери са тези, които разполагат. Мисля, че няма сред парламентарно представените партии такива, които да предпочитат..

публикувано на 20.06.24 в 10:05