Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 186 години от рождението на Левски

| обновено на 18.07.23 в 11:23
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

България отбелязва 186 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово.

Тържествена литургия ще бъде отслужена в храма „Свети Николай“. Венци и цветя ще бъдат поднесени на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. По традиция в подбалканския град официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход „По стъпките на Апостола“.  

Вечерта от Националния музей „Васил Левски“ тържествено ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на едноименния площад ще започне тържественият митинг – заря. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.

Церемонията  ще бъде предавана пряко от Българското национално радио. 

Пловдив ще се поклони пред паметта на Васил Левски пред паметника на Бунарджика.

 Слово ще произнесе журналистът от БНТ Владислав Севов. В тържеството ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, членове на Общински комитет „Васил Левски“ и комитет „Родолюбие“, народни представители и представители на местната власт.

Митинг-поклонение ще има и пред барелефа на Васил Левски в Асеновград. Слово ще произнесе историкът доц. Тодор Чобанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трус от 3 по Рихтер е регистриран в района на Пазарджик

Слабо земетресение с магнитуд от 3 по Рихтер е регистрирано минути преди 9.00 ч. в района на Пазарджик, показват данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Епицентърът на труса е на 6,2 км на запад от Пазарджик и на 96 км от София – между селата Звъничево и Мокрище.  Дълбочината е била 12.2 километра, сочат данните..

публикувано на 02.05.24 в 09:42

Деца боядисват яйца с митрополит Николай

На Велики четвъртък - денят на Тайната вечеря, Пловдивският митрополит Николай ще приеме деца от пловдивските детски градини и училища, в двора на митрополитския храм „Света Марина“.  Заедно те ще боядисат яйцата за Великден.  Децата са подготвили празнична програма с песни, музика, танци и рецитал.  В Белащица и Браниполе също са организирани..

обновено на 02.05.24 в 09:02

В Бачковския манастир багрят 2024 червени яйца

2024 яйца ще боядисат тази година монасите в Бачковския манастир на Велики четвъртък. Така те ще спазят християнската традиция, според която на този ден се боядисват яйцата – символ на Христовото Възкресение.  Велики четвъртък е денят, в който домакините боядисват яйцата, тъй като на Разпети петък не се вършат домашни и други, отвличащи го от..

публикувано на 02.05.24 в 08:47

Всенародно поклонение събор ще се състои в местността Оборище

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участва във всенародното поклонение - събор до паметника в историческата местност Оборище от 11:30 часа. Кирова ще произнесе слово и ще положи венец след тържествения молебен водосвет. Всенародното поклонение - събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно..

публикувано на 02.05.24 в 07:35

Масови полицейски проверки по време на великденските празници

Засилено полицейско присъствие и масови проверки ще има от днес и в дните до края на седмицата по време на великденските празници в Пловдив. Патрулите ще подпомагат трафика и успоредно с това ще следят за нарушения.  Началникът на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР гл. инспектор Красимир Нешев, уточни, че в  последния работен ден..

публикувано на 02.05.24 в 07:31