Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигнаха парите за инвитро в Пловдив

Пловдивският общински съвет увеличи на последната си сесия с 1000 лева максималната финансова помощ, която ще се отпуска на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така тази помощ вече става 3000 лева. Това стана възможност след промяна в правилника за финансово подпомагане на семейства, двойки и жени без партньор имащи репродуктивни проблеми. 

Същевременно в проектобюджета на Република България за тази година сумата за хората, които провеждат лечение, за да имат дете, е увеличена на 24 млн. лв., което ще доведе до покриване на почти 100% от разходите за инвитро процедури в страната ни. 

Промяната в Правилника за финансово подпомагане на лечението на безплодие в община Пловдив е заради увеличените цени на инвитро процедурите, съобщи за Радио Пловдив председателят на комисията по Здравеопазване и социални дейности в общинския съвет д-р Веселка Христамян. Според нея в момента цената на една процедура варира между 10 000 и 11 000 лв., а това е непосилно за хората, които се надяват да се сдобият с рожба. 

Равносметката при двойките, които за миналата година са били финансирани в Пловдив, е  повече от обнадеждаваща, смята д-р Христамян. 5 решения е гласувал Общинският съвет, с тях са отпуснати малко над  122 хиляди лева, с които са били подпомогнати жители на община Пловдив, кандидатствали за финансово подпомагане за лечение на безплодие. Подадени са 69 молби, от тях две двойки са били отхвърлени по различни причини - най-вече медицински, а една двойка се е отказала, тъй като се е стигнало до раздяла. Данните в доклада показват, че 47 от заявилите участие в програмата продължават своето лечение. В резултат на отпуснатата от община Пловдив помощ са били родени 12 деца, две двойки близнаци., има и още и 10 двойки, които очакват бебета. 

През тази година Общински съвет вече гласува 29 хиляди лева, с които бяха подпомогнати 15 кандидатстващи по програмата. Вече са събрани още молби. В петък, когато заседава комисията, тези заявления ще бъдат разгледани, за да може на следващата сесия на местния парламент да бъдат гласувани средствата, за да могат хората да си ги получат навреме. 

За помощ за асистирана репродукция може да кандидастват и самотни жени. Община Пловдив е една от малкото, в които е дадена възможност самотни жени да бъдат включени в програмата и да се сдобият с рожба. 

Според д-р Христамян НЗОК също вече отпуска за асистирана репродукция по-висока сума. Сумата за еднократна процедура, която се отпуска от Здравната каса и Центъра за асистирана репродукция, нараства от 5000 на 6000 лв., а общо хората ще могат да разчитат на 24 000 лв. за четири опита при досегашна максимална сума от 20 000 лв. На 24 милиона лева е увеличена тази дейност, което не се е е случвало от 14 години, посочи тя. 

Оказва се, че община Пловдив ще отделя средства и за превенция срещу репродуктивни заболявания. От две години има възможност за скринингово изследване на пловдивчани, които са между 18 и 35 години (по анализите и съвременните стандарти на съответните институции в Министерство на здравеопазването, в днешно време първото раждане вече се измества към 32 и 35 години) имат право веднъж в годината, безплатно, да  проверят своето репродуктивно здраве. 

Общината отпуска пакет от изследвания за жени, в които се включва оценка на яйчниковата функция чрез антимюлеровия хормон, а за мъже - спермограма на Крюгер и по критерите на Световната здравна асоциация. Това са неща, които ги няма  пътеките на НЗОК и не са се заплащали досега от Центъра за асистирана репродукция. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощтта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03