Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вертолет от Крумово спаси бременна туристка, пострадала в Пирин

Автори: ,

Екипаж на вертолет „Кугар” от състава на 24-та авиационна база "Крумово" извърши спасителна операция на пострадала туристка в Пирин. 

Вчера следобед бременна туристка е претърпяла инцидент под връх Вихрен в местността "Казаните". 

От Министерството на отбраната посочват, че пациентката е транспортирана до болницата в Разлог с хеликоптера, където е поета от специализиран медицински екип, стабилизирана е и е поставена под наблюдение. Спасителната мисия е завършила успешно. 

Операцията е проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Екипажът на вертолета е бил в състав: командир подполковник Пламен Дончев, помощник-командир капитан Йонка Хаджиева, борден техник старши лейтенант Селда Ахмедова, спасители - старши сержант Стоян Колев и младши сержант Велислав Аръков, посочват от МО. 

За съжаление по-късно спасената жена е загубила бебето си.

Директорът на болницата в Разлог д-р Радка Божикова обясни, че е направено всичко необходимо, за да може да се спре кървенето. 

"Пациентката е знаела, че бременността не се развива, както трябва. Най-вероятно е вследствие на високата надморска височина, физическото натоварване“, обясни д-р Божикова. 

Бременната е била в 11 гестационна седмица, в момента е в стабилно състояние и се чувства добре. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Християни и мюсюлмани празнуват заедно в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни момента –..

публикувано на 06.05.24 в 17:12

Катастрофа затрудни трафика по Околовръстното шосе на Пловдив

Километрично задръстване се образува на изхода на Пловдив след "Пещерско шосе".   Причината е инцидент, станал в ранния следобед при отбивката за колелото към Пазарджишко шосе. Катастрофа е на самия мост.  Ударена е предницата на лек автомобил, движещ се към автомагистрала "Тракия".  Колоната от пъплещи коли стигна след надлеза на Околовръстното..

публикувано на 06.05.24 в 14:22

ИТН и "Солидарна България" регистрираха листите си в Пловдив

Две партии регистрираха днес листите си за парламентарните избори в Пловдив.  Водач на листата  на " Има такъв нaрод " за 16-ти многомандатен избирателен район е Станислав Балабанов.  Той я регистира лично в Районната избирателна комисия, заедно с кандидати за народни предстватели .  Втори в листата за град  Пловдив, която е от общо 14 души,  е Танер..

публикувано на 06.05.24 в 13:00

Музеят на авиацията празнува с отворени врати

Музеят на авиацията отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия с вход свободен, безплатен музеен тур и активности за деца. В деня на отворените врати, от 10 до 16.30 часа, гостите на музея ще имат възможността да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, както и най-новата изложба "Пътят към звездите“, посветена на..

публикувано на 06.05.24 в 09:29

Литийно шествие от Бачковския манастир с иконата на Богородица

На втория ден на Великден по традиция вярващи от цялата страна се включват в литийното шествие на Бачковския манастир. Поклонници изнасят чудотворната икона на Света Богородица и я съпровождат до местността Клувията. Според легендата в тази местност иконата е скрита от турските набези. Чудотворната икона Света Богородица -..

обновено на 06.05.24 в 09:02