Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдят четиримата от групата за фиктивна продажба на трюфели

Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителния акт срещу четирима мъже, които като организирана престъпна група са уличени в пране на пари и данъчни престъпления чрез фиктивна продажба на трюфели и гъби. Част от парите, придобити по незаконен начин, са били влагани в закупуване на имоти и скъпи автомобили. Предстои насрочване на първото съдебно заседание.

За ръководител на групата се посочва 48 годишният Иван Лулчев. Останалите  са Венцислав Думанов, Атанас Учкунов и Димитър Петров, всичките над 50 години. Те са предадени на съд затова, че в периода от март 2021 г до декември 2022-ра година на територията на област Пазарджик и страната са използвали контролирани търговски дружества с профил на "липсващ търговец" и "буфер", чрез които по документи са стимулирали  мними продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери.

Само за разследвания период групата е ощетила държавата с близо 800 хиляди лева. Характерното е, че „липсващите търговци“ са били регистрирани без материална, кадрова и финансова обезпеченост. В документите с невярно съдържание били вписвани роднини на обвиняемите и така се е имитирала търговска дейност.  Предстои насрочване на делото в пазарджишкия окръжен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разследват насилие в детска градина във Велинград

Прокуратурата и полицията в Пазарджик се самосезираха след разпространените кадри за насилие в иновативната детска градина „Фантазия" във Велинград. На кадрите се вижда как възпитателка дърпа и удря децата. Кадрите са разпространени в социалните мрежи късно снощи. Към момента не е ясно кой е автор на тиражираните клиповете, предполага се, че кадрите са..

обновено на 30.05.24 в 11:32

Животновъди се готвят за протести

Животновъди започват ефективни протести и ще блокират Подбалканския път от 4 юни. Те планират да спират движението по 1 час дневно, като дори ще изградят палатков лагер. Причината за недоволството е, че през последните 25 години непрекъснато ни се ограничава възможността да извеждаме животните си на паша в Балкана, обясни пред Радио Пловдив..

обновено на 30.05.24 в 11:31

Започва фестивалът "Черната кутия"

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов ще даде началото на 18-то издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц  „Черната кутия“.  Събитието продължава до 14 юни. В програмата са включени международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от Италия,..

обновено на 30.05.24 в 11:31

„Малката Мелпомена“ събира млади театрали

Третото издание на Националния младежки театрален фестивал „Малката Мелпомена“ стартира  в Пловдив. Инициативата, която продължава пет дни, е на Театър АПАРТ и се провежда в залата на театъра на пл. „Съединение“№3. Участие са заявили  театрални групи и школи от Пловдив, София, Ямбол, Плевен, Пазарджик, Сливен, Перник, Габрово...

обновено на 30.05.24 в 11:31

Реконструираха 6 улици в "Централен" за над 12 млн. лв.

Реконстроираха 6 улици в район „Централен“ за малко над 12 милиона лева. По-голямата част от средствата идват от европейска програма. Малко над 1 милион лева е финансирането, отпуснато от община Пловдив.  Подменена е тротоарната настилка и осветлението. Районът е озеленен с 30 нови фиданки. Ремонтираните улици са „Неофит Бозвели“, „Райно Попович“,..

обновено на 30.05.24 в 11:31