Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Милена Стойчева с поредица срещи в Пловдив

Взаимодействието между индустрия и наука е основата за създаване на дълбоки технологии. Това е един от основните приоритети в Министерството на иновациите и растежа – сътрудничество между бизнеса и академичната общност. Искаме да ребрандираме България като място за иновации, които създават висока добавена стойност за икономиката ни както във високотехнологични сектори, така и в културата, творческите индустрии, занаятите и уменията. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща с академичните ръководства на седем университета в Пловдив и кмета на града Здравко Димитров, на която домакин беше общината. На срещата присъства и заместник-кметът по образование Стефан Стоянов.

„За мен е особено важно да покажем капацитета на образователната система и потенциала в сферата на човешкия капитал през създаване на продукти, които са резултат от работата на научната практика в България“, каза още министър Стойчева.

По думите й, страната ни може да бъде място и за иновационни екосистеми със своя специализация с основа научна и развойна дейност. „Бъдещето на България и Европа е да открие своята конкурентоспособност през интелектуален и човешки капитал“, подчерта още министър Стойчева.

На срещата бяха обсъдени теми, свързани с разработването на иновации в сферата на биотехнологиите, медицината, цифровото селско стопанство, културата, историческото наследство и творческите индустрии, както и необходимостта от комерсиализация на научните изследвания.

Министър Стойчева представи възможностите за подкрепа и взаимодействие между МИР и университетите и през финансовите механизми на министерството.

По-късно тя посети Медицинския университет в Пловдив, където се запозна с иновативното обучение по медицина в симулационния център на университета, чиито възможности представи заместник-ректорът по научната дейност проф. Благой Маринов.

„Не можем да правим персонализирана медицина без персонализирано обучение, а дигитализацията и технологиите дават възможност за този процес“, заяви министърът на иновациите и растежа.

По-късно тя ще посети Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Центъра за върхови биотехнологии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Синя България" става съюз и се готви за предсрочни избори

С решение на коалиционния съвет "Синя България“ продължава съществуването си като съюз и започваме да се готвим за предсрочни парламентарни избори. Това каза в пазарджишкото село Славовица съпредседателят на коалицията Вили Лилков.  Резултатите от тези избори определено не ни задоволяват. Анализирахме причините, поради които се стигна дотук, и на..

публикувано на 15.06.24 в 15:47

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи минути преди 12.00 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Премахването на асфалта започна още днес.  От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост Въпреки намаления трафик в събота и..

обновено на 15.06.24 в 14:43

"Тепе Джамборе" променя движението в центъра на Пловдив довечера

Временна организация на движението по булевардите и улиците в центъра на Пловдив се въвежда днес заради провеждането на спортно-културен маратон „Тепе Джамборе“.  Между 18 и 21 часа участниците ще преминат по бул. „Руски“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Преслав“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Гладстон“ – при кръстовището с бул...

обновено на 15.06.24 в 14:43

Двама митрополити отслужват литургия на български в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават от Българската патриаршия. С благословението на Негово Блаженство антиохийския патриарх Йоан Десети и по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП),..

публикувано на 15.06.24 в 09:28

В Иван Вазово празнуват българската роза

Ден на българската роза ще се проведе за първи път в община Калояново. От 11.00 ч. в село Иван Вазово ще бъде пресъздаден ритуалът розобер, а самодейци от Ръжево Конаре и Калояново ще пеят и танцуват заедно с младата изпълнителка Елизабет Кирова. Кулминацията на празника е конкурсът за Царица на розата. В него ще участват около 25..

публикувано на 15.06.24 в 09:04