Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обичам регионите - границите са изкуствени

Авторът на книгата "Диктатори, трактори и други приключения", издадена от "Жанет 45",станал известен и като "бития журналист"  от времето на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев в тригълника на властта през 2020 година, Димитър Кенаров е завършил Мидълбъри Колидж, Върмонт и Университета Бъркли, Калифорния. Негови текстове са селектирани три пъти за годишната антология "Най-добрите американски пътеписи", а "Диктатори, трактори и други приключения" съдържа текстове, писани между 2006 и 2015 г. на английски език за престижни американски медии,  особено актуални и към настоящия момент. Преводът от английски език е на Ангел Игов.

"От една страна ме радва, че текстовете са актуални, но от друга - жалко е, че са актуални", заяви Димитър Кенаров.

По думите му, заиграването с цитата на философа Блез Паскал, че всички проблеми на човечеството идват от невъзможността да стоим тихо в собствената стая, се свежда до обратното - проблемите на човечеството произтичат от факта, че стоим прекалено много в собствената стая, че не излизаме от този комфорт, от познатото, не излизаме да видим другия до себе си и да разберем какво се случва дори при съседите. Такъв е и примерът с домашното насилие, с  нещата около нас, за които си затваряме очите, ушите  и от там  идват проблемите.

"Идеята ми с тези репортажи и начина, по който пиша, че не пиша за нещо, което ми е  познато, а  се опитвам да разширявам границите си и да  намеря нови неща дори за нашия регион, за Балканите, за Черноморския регион и да разбирам неща за собствения си свят, които до този момент не съм знаел."

Обединяващото между литературно-журналистическите репортажи е географски регионалното. "Аз дълго време -12  години живях в Щатите и не познавах нашия регион, нямах и обсолютно никакъв интерес към него. Както при повечето хора, идеята е да отидеш някъде на Запад и да останеш там...Аз реших, че Западът ми стана тесен, а когато отидеш още повече на Запад, какво се случва - връщаш се на Изток, защото Земята е кръгла. Не обичам да разглеждам региони и места в национални граници, защото те са изкуствени, но обичам регионите - обичам Балканите, Черноморския регион. Това е изключително интересен регион, но когато сме на брега, не си мислим, че от другата страна са Турция, Русия, Украйна. Текстовете са обединени регионално и стилистично".

Кенаров подчерта още, че независимо, че текстовете не са чисти пътеписи, той е искал да се съдържа някакво движение вътре в тях - пространствено и психологическо, така, че да са "извън стаята".

Когато човек пише на английски език, той пише за много по-глобална публика, а писането на чужд език за своето място дава дистанция, която е много ценна, подчерта Кенаров.  Той определи случващите се промени в обществените рефлекси от времето на протестите през 2020 г. досега като "много тромави и като медиен шум за отвличане на вниманието, докато се преместим на друго събитие във Фейсбук".

"Когато се сблъсках с българското правосъдие, за мен истинският шок беше не ужасяващото полицейско насилие, а съдебната система. Това, че човек се чувства като в Кафкиански разказ - че го връщат от едно място - на друго, изпращат го от едно гише - на друго. Представете си, как се справя един човек от малко неизвестно българско село - смачкан..."

Кенаров уточни, че само две седмици след началото на войната в Украйна, той е пътувал дотам. Решил е обаче, че не е необходимо да включва написаните тогава репортажи в книгата, защото му е липсвала дистанцията във времето.

"Надявам се хората да открият нещо ново през този малко различен поглед".

Интервюто - звуковия файл:

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24