Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От криза в криза" е името на системата, в която живеем

Според психолога Пламен Димитров ние отдавна знаем, но таим тази публична тайна, че насилието в обществото ни е масивна, ценностна проява на кризата, в която живеем.

"От криза в  криза е името на системата, в която живеем".

Изтласкваме от съзнанието на примери, които дава всеки ден. И от този егоизъм на прикриваните реалности - тези реалности стават брутални, казва той. 

Според него това е хронично в България и е проникнало в самата тъкан на обществото. Не е достатъчно осветляването от последните дни, а системна промяна на мисленето, на начина, по който се вземат решения. 

Глобалното общество постави в центъра силата, силата на парите и трябва терапия на обществените норми, в които властва бруталния егоизъм, казва психологът.

Нормативната система, но е по- важна практиката на отговорните институции и практика на хората, които са презвани да създават правосъдие. И сега има закони, но има рискове законът да се използва за частни интереси.

След пандемията доверието към институциите в глобален мащаб отслабна. Но това доверие е функция от неефективно работещите институции, като съда например. Сега ние откриваме, че много хора, които са назначени за това, не са си свършили добре работата, камо ли да помислим за превенция, което правят зрелите общества.

"Културата, отношенията между хората, качеството на живота трябва да бъдат поставени като приоритет и от това да произтича справянето с всякакви ексцесии", каза прсихологът Пламен Димитров.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08

НАТО да засили координацията за помощта към Украйна

Засилване на координацията за оказваната помощ към Украйна – и с въоръжение, и с техника, и с подготовка на личен състав - ще бъде една от важните цели за Алианса. Това каза бившият военен министър доц. Велизар Шаламанов в последния ден от Парламентарната асамблея на НАТО и преди  срещата във Вашингтон. Добави още, че НАТО ще..

публикувано на 27.05.24 в 10:48
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39