Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е трайно като сглобката на панелките при трус

Снимка: БГНЕС

Управленската коалиция изглежда трайна  като всяка гъвкава сглобка. Тя е малко като сглобките на панелните блокове, които са много устойчиви при земетресения, дори повече отколкото някои солидни сгради.  Така доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател, оцени двата месеца управление на кабинета Денков.

Според нея не големите трусове могат да съборят правителството, а малките микро трусове, които ще се натрупат между самите партньори по време на управлението.

„Дали ще се случат тези микро трусове и до каква степен напрежението при изпълнението на дейностите ще ги свали все още е трудно да се прецени.

Ясно е обаче, че правителството ще бъде много нервно, ще има демонстрация на много разправии, скандали и различия, но в крайна сметка ще се стига до подкрепа на едно или друго решение“, каза доц. Буроджиева.

По думите й това е така, тъй като наблюдаваме две политически сили, които имат общи интереси, но са разделени на принципа на омразата, непоносимостта на единия към другия, тъй като едната политическа сила се  появи, защото е обещала да премахне другата.

„Различието е само в емоционална плоскост, няма ценностни различия, така че там където става дума за действия на правителството то ще бъде подкрепяно, а там където трябва да се изрази непоносимостта един към друг, т.е. в дебата,  ние ще наблюдаваме истерични сцени като вчера. Тези истерични сцени обаче няма да променят крайния резултат“, отбеляза Буроджиева.  

Тя подчерта още, че правителството успя да се справи с най-важната задача, която се очакваше от него и заради, която хората бяха толкова мотивирани да има правителство – да внесе бюджет, той да бъде гласуван и приет от народните представители.

Според нея кабинетът Денков ще успее да изпълни само един от петте си приоритета – този за парите за общините и за местната власт, което всъщност беше най-важното нещо за ГЕРБ, които дадоха назаем властта, гарантирайки си функционирането на общините, където контролът е техен.

Политологът подчерта още, че не не разбира как очакваме някои да ни приеме в Шенген след като ние не придаваме смисленост в съществуването на държавата ни.

„Ние сме външна граница и трябва да си представим за европейските партньори как звучи ежедневната информация и случващото се в България, както и да помислим след това дали някои ще ни пусне в Шенген.

Създаваме на България образ  на една държава, която не съществува, която е разграден двор, която е корумпирана, където властта всъщност се води само от собствените си интереси, а не от благото на гражданите“, обясни доц. Буроджиева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09