Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В хъб "Тракия" се обучават тези, които ще ни пазят от кибератаки

Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Близо 1 млрд.лв. ще бъдат инвестирани до 2026 година по Плана за възстановяване и устойчивост за повишаване на дигиталните компетенции на служителите във фирмите. Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. По думите ѝ ще се дава възможност на служителите чрез ваучери да избират къде да се обучат в дигитални компетенции.
 

„За нас е много важно работещи да имат средни или базови дигитални умения, тъй като икономиката го изисква. Още около 600 милиона лева също ще бъдат заделени за обучение на работното място, за стажуване, за развитие на нови компетенции, тъй като има недостиг на работна ръка и компетенциите на служителите все още не са такива, от каквито бизнесът има нужда“, посочи социалният министър.

Шалапатова бе на посещение в Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“, където се срещна с обучаващи се по киберсигурност деца и студенти. „Това, което днес виждам е много мотивиращо. Политиката на моя екип е да имаме по-превантивен характер и да се намесваме тогава, когато наистина му е времето, а това става на възрастта на тези млади хора, в чиито очи виждам плам и много силна мотивация, което е много зареждащо. Вашата мисия в този хъб, където имате приятели и компетнетни партньори, наистина е много важна“, обърна се тя към децата. 

Според председателя на Съюза за стопанска инициатива Кузман Илиев в хъбове като този се обучават тези, които ще ни пазят за в бъдеще от кибератаки. Той разказа, че от Съюза са направили експеримент под формата на анкета сред пловдивските ученици, колко от тях биха предпочели вместо да отидат на басейн, да се обучават в дигитални умения. Оказало се, че желаещите са доста и вече тече обучението на няколко групи по кибер сигурност и ограничаване на хакерски атаки.

Галя Маркова от средно училище „Паисий Хилендарски“ в Пловдив е едно от тези деца, като тя изучава програмиране на изкуствен интелект и иска да надгради уменията си. Момичето разказа, че тук учат как да се предпазят от различни кибератаки и как да помагат на хората. Според нея хакерите най-често изпращат линк, който потребителят отваря, считайки,че е изпратен от негов приятел. На практика обаче се източа информацията и личните му данни. 

Петър Кънчев ръководи обучителните програми на Европейския информационен хъб. Според него учениците навлизат много бързо в нещата и дори децата се справят по-добре от мениджърите в някои фирми.

На курса учениците се научиха да разбиват чужди пароли. Идеята обаче е в бъдеще тези умения да се изучават и в училище, коментира специалистът. А по този начин фирмите ще получат своите специализирани кадри съвсем скоро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09