Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каменна следа" от Добринка Табакова в Епископската базилика

Световна премиера на клавирен квинтет „Каменна следа“ ще се състои в Епископската базилика на Филиполол. Произведението, чиито автор е Добринка Табакова, е написано по поръчка на Фондация „Неотъпкана пътека“ с финансовата подкрепа на Фондация за нова музизка „Ернст фон Сименс“.

Добринка Табакова е родена в Пловдив, но от 1991 г. живее и твори в Лондон, където завършва консерваторията „Гилдхол“ и получава докторска степен от Кингс Колиндж Лондон. Дебютният й авторски албум „Струнни пътеки“, издаден от германската звукозаписна компания ЕСМ Records, е номиниран за награда „Грами“ в категория „Най-добър класически компендиум“.

Табакова е носител на наградата за химн на Златния юбилей на кралица Елизабет II и Първа награда и медальон на Конкурса за хорова творба на фондация „Сорел“ в Ню Йорк. Вторият авторски албум на Добринка Табакова с хорова музика, изпълнена от Труроския катетдрален хор с Концертния оркестър на Би Би Си, бе избран за един от най-добрите албуми на 2019 г. от критиците на списание „Грамофон“.

Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

Пред радио Пловдив Добринка Табакова подчерта, че проектът "Неотъпкана пътека" е създаден от ангажираните с него музиканти и пловдивчани с идеята да остават по-дълго в родината, за да повдигат духа на хората. 

"Нашата приятелска връзка започна най-напред в интернет и физически се запознахме на Античния театър. Така че  Пловдив е важен център за нашето приятелство и съвместната ни музикална дейност, които изграждаме вече 17 години."

Табакова бе категорична, че като пловдивчанка, е убедена, че Епископската базилика на Филипол е шедьовър на раннохристиянското изкуство на мозайката и символите, които са забележителни с огромната си площ и красота.

"А идеята за камъка, неговата издържливост  и посланията му са отвъд вековете. Исках да изразя всички тези емоции, които бяха много силни и исках да ги предам в произведение, което да посветя на  петия юбилей на фестивала и на енергията и каузата, които моите приятели влагат в него."

Интервюто - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Още три дни улични и градски изкуства в Пловдив

Продължават събитията от уличната и градската програма на фестивала за улични и градски изкуства 6Фест в Пловдив. Основна сцена става площад „Централен“, където ще бъдат артисти от страната и чужбина, които представят куклени и циркови представления, огнено шоу, концерти и танци.   В петък вечер музикалното дуо „Летящите номади“ ще..

публикувано на 10.05.24 в 12:08

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06

Мирела Иванова призьор на Голямата награда "Орфей"

Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният носител на Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията. Церемонията по връчването бе в Малката Базилика на Пловдив на Международния фестивал на поезията „Орфей“. Наградата й бе връчена от заместник-кмета по култура Пламен Панов. Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос..

публикувано на 09.05.24 в 20:54

Отново международен фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив

Международният фестивал на поезията „Орфей“ стартира в Пловдив в 18 ч. в Малката раннохристиянска базилика. В седмото му издание участват 12 поети от 9 страни, които ще четат на роден език и в превод на български. След рецитала ще се състои церемония по награждаването на тазгодишния призьор с Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения..

обновено на 09.05.24 в 08:19