Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лилково поСреща" с гайди и родопски специалитети

| обновено на 10.08.23 в 15:09 | Интервю

Третото издание, на летния етно фестивал „Лилково поСреща“ 2023, е тази събота, на 12-ти август. На голяма сцена, разположена на една от поляните над бившето училище, ще се срещнат участници от цялата страна.

„Идеята е не само да бъде фестивал, не само да посреща гости, но и нашите лилковски родове да се срещат, поне един път в годината. Да се запознаят тези техни членове, които не се познават, да бъде като родова среща. Затова и фестивалът носи това име. Във фолклорната програмата има над 200 участници. Указателни табели и доброволци ще посочват пътя към сцената, още на входа на селото“, разказва Милена Харизанова, секретар на читалище „Родопска искра“.

Програмата стартира с кулинарен конкурс с награди, който започва преди официалното откриване на фестивала. Всеки, който иска да участва може да приготви питка, баница, ястие от картофи и други. Оценяването на ястията започва в 10.30 часа. След кулинарния конкурс ще има демонстрация и урок по приготвяне на лилковски катми. В 11.45 стартира и официалната церемония по откриването на фестивала.

Специални гости на събитието са формация „Големите гайди“ с ръководител Стефан Янев, както и Любомир Петов, солист на ансамбъл „Българе“. Те излизат на голямата сцена в село Лилково, в 17.30 часа.

Част от програмата на фестивала са и участници от село Малка Арда, които са подготвили възстановка на родопска сватба от 19 век.

В 21 часа е предвидена празнична заря. Началото на спектакъла „Нестинари“ е в 21.10 пред читалището, където танцьори ще покажат магията на мистичния танц върху жарава. Финал на фестивала ще даде програма с бар на открито, отново пред читалището.

Част от инициативите на фестивала са с благотворителна цел, събиране на средства за възстановяване на покрива на читалище „Родопска искра“. Организаторите са подготвили базар и томбола, която ще се тегли след края на фолклорната програма. Условието за участие в томболата е минимално дарение за читалището или покупка от базара.

Във фейсбук страницата на сдружение „Заедно за Лилково“, може да видите подробности за програмата.

Милена Харизанова, секретар на читалището в село Лилково, разказва в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

публикувано на 07.05.24 в 10:46

Преге - предаване за света на книгите, 04 - 10 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 04.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Уилям Шекспир. Венецианският търговец. 160 стр., 4А, Изток-Запад, 2024. Ларш Кеплер. Паека. 576 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024. Джеймс Патерсън.Крос в смъртоносна хватка. 320 стр., ок. 4А, Хермес, 2024...

публикувано на 07.05.24 в 10:40

Започва "Театър на сенките" в Пловдив

Възпитаници на ОУ „Захари Стоянов“ в пловдивския квартал Коматево се включват в интерактивна Демо работилница, с което стартира празникът на сценичното изкуство, който среща миналото с бъдещето в Пловдив. Това е призмата, през която тази година Сдружение „Арте Визия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив представя хилядолетния  „Театър на..

публикувано на 07.05.24 в 07:30

Днес е Светли вторник, почитаме Св. Богородица

След Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. На Светли Вторник се отдава почит на Богородица.  По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни.  Християните се..

публикувано на 07.05.24 в 07:05

Премиера на книгата "Извън обхват" на Евгени Черепов

В Пловдив тази вечер е  премиерата на книгата "Извън обхват" на Евгени Черепов. Издателство Жанет 45 съвместно с литературен клуб  Spirt&Spirit организират представянето на романа в клуб „Петното на Роршах“. Авторът нарича „Извън обхват“ роман пауза, книга за разговора между поколенията. Евгени Черепов дебютира през 2012 г. с..

публикувано на 07.05.24 в 06:34