Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Двама са малко - трима са много" с юбилейно 25-то издание

От 1-ви до 6-ти септември Пловдив ще бъде домакин на 25-я Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“. Той се провежда от далечната 1977 година, като „Международен преглед на куклената миниатюра – Пловдив“. През 1990 година след прекъсване от четири години той е възобновен под името „Двама са малко – трима са много“ и започва да се провежда ежегодно.

„Това е юбилейно издание, опитваме се да стигнем и до хората от пловдивските квартали. Ще има събития от програмата на фестивала, които ще бъдат на специално построени изнесени сцени – пред читалище „Иван Вазов“ в „Коматево“ на 1 септември, на 2 септември ще играем в „Тракия“ в парк „2019“, а на 3-ти септември в парк „Рибница“ в „Кършияка“. Различни са събитията във всеки от кварталите. Хората, които ги вълнува, могат да направят една куклено-театрална обиколка из града“, каза в интервю за Радио Пловдив Петър Влайков, директор на Кукления театър-Пловдив.

Той подчерта, че в програмата, която ще се реализира в кварталите на Пловдив, има и чужди спектакли.

На сцената на Куклуния театър, от 1-ви до 6-ти септември, ще са събитията от конкурсната част на програмата.

„Сутрин ще има по две представления за деца – в 10.30 и в 11.45. Вечер от 19 часа ще имаме представления за възрастни. Ще имаме гости от Германия, САЩ, Черна гора, Гърция, Турция, Испания, Италия, Франция и други“, разкри програмата Петър Влайков.

По думите му, фестивалът отстоява стремежа си да представя нови форми на театрален език, които все повече се търсят и налагат в Европа и по света. 

"Пловдивчани са високо претенциозни към културния продукт, който очакват да видят. А доказателство за това, че фестивалът е  сред най-утвърдените и престижни фестивали в Европа, е че заявките за участие в настоящото издание са над 250, а сред участниците  са най-големите имена в куклено-театралното изкуство", заяви Влайков.

Акцент в българското участие в кукления театър за възрастни е моноспектакълът на Поли Христова "Полетът на къртицата" с режисьор Веселка Кунчева, който досега е спечелил редица награди у нас и извън страната.

Цялото интервю с Петър Влайков можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цветан Лазаров с нюансите на светлината в "Аспект"

Галерия „Аспект“ представя художника Цветан Лазаров и неговата експозиция „Светът между черното и бялото“. Тя съдържа 29 платна, подчинени  на идеята за светлината и нейното отсъствие, рисувани през последните две години. „Парадоксално, но това е най-цветната ми изложба досега“, казва авторът, който има над 30 самостоятелни изложби в..

обновено на 15.05.24 в 16:04

„Видения“ на Илия Йончев в „Червеното пони“

В галерия „Червеното пони“ в Стария град се открива изложба „Видения“ на Илия Йончев. Авторът се представя с 15 маслени платна, рисувани през последните 2 години.  В тях художникът използва мъгливия есенен пейзаж, за да одухотвори чудатите си фигури, които знаят своя път през мъглата, макар да си помагат с компаса на романтиката. „В една..

обновено на 15.05.24 в 16:04

Тракийската гробница до град Ветрен вече може да се посети

От месец май Тракийската гробница край Ветрен , община Септември може да се посещава. За Европейската нощ на музеите тази събота ще се проведе беседа в гробницата, която датира от IV Век пр. Хр.  125 000 лева бяха отпуснати за  дейностите по консервация, реставрация и социализация на обекта.  Всички дейности бяха реализирани с финансовата..

обновено на 15.05.24 в 16:03

Вижте номинираните за награда "Пловдив"

Станаха ясни номинираните за награда „Пловдив“ – най-високото отличие, което се връчва на дейци на пловдивската култура в навечерието на 24 май. В раздел „Литература“ приза си оспорват Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“, Антон Баев за романа „Мария от Охрид“ и Тодор Костадинов за сборника „Разкази против забрава...

публикувано на 15.05.24 в 14:53

Пролетен концерт "През чудния месец май"

Традиционният пролетен концерт "През чудния месец  май" ще даде Сдружение "Изкуствоо във времето". Тази вечер, във фоайе Изкуствотека на НБ "Иван Вазов", от 19ч. ще звучат произведения от Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Жорж Бизе, Джакомо Пучини, Фриц Крайслер, Франк Бридж, Мелани Бони, Петър Христосков, Парашкев Хаджиев и Петър..

публикувано на 15.05.24 в 14:03