Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаването на земеделски кооператив ще намали цената на родните зеленчуци

Контрол на вноса и коопериране е спасението за българския фермер

„Българското зеленчукопроизводство се задъхва, тъй като у нас се внасят зележали по складовете и магазините зеленчуци от трети страни – Турция, Албания, Македония. Проблемът е, че тази продукция я вкарват като второ качество, но тук я продават просто като домат или краставица.

Освен това се третира с неразрешени за ЕС продукти, което намалява загубите при прибиране на реколтата. Така ние сме принудени да се съобразяваме с техните цени“

Това коментира Иван Кабуров, трето поколение земеделски производител от пазарджишкото село Мало Конаре, по повод състоянието на сектора.

Според него за по-ниската себестойност на вносното производство, което подбива цените на родните производители, оказва влияние и по-малкото ДДС.

Затова и е нужен по-засилен и качествен контрол върху вносната продукция. Целта е да се постигне равен старт между производителите. Иван Кабуров е категоричен, че за да оцелее българското земеделие трябва да се създадат кооперативи, складови бази за тези сдружения, както и качествени линии за сортиране.

Подчерта още, че е важно държавата да въведе подпомагания, които са насочени към сдруженията и кооперативите, а не да се раздава на калпак.  За производителите, които препакетират вносна продукция и я предлагат за родна, пък да бъдат налагани строги санкции.

„Земеделските кооперативи ще намалят цената на родното производство. Така българската продукция ще е по-евтина от вносната. 20 години зеленчукопроизводството е подложено на рецесията на нерегламентирания внос. Откакто избухна войната и зънропроизводителите започнаха да се задъхват, заради внесената от Украйна пшеница, слънчоглед и царевица.

Новият министър върви в правилна посока и говори на разбираем за земеделците език. На консултативния съвет стана ясно, че е готов да подеме ефективна реформа за пътя на земеделската продукция от земеделеца до крайния потребител.

В момента имаме 60% внос и 40% българска продукция. Целта му е до две години да обърнем тенденцията – 60% българска продукция и 40% вносна.

За да няма масови фалити сред земеделските производители у нас държавата по думите на Кабуров трябва да се пребори и с нелоялната конкуренция в сивия сектор.

"Голям е делът на българските производители, които са в сивия сектор. Когато аз продавам моите домати на 3 лв. и слагам 20% ДДС на тях става 3.60 лв. Слагам ги в едно кашонче, което ми струва 1.08 лв. и себестойността на произведената ми продукция е много по-висока, когато се конкурира с човек, който е в сивия сектор.

В сивия сектор използват бананови кашони, които са двадесета употреба. Не е сигурно какво е имало в този кашон, дали той си е чистил двора и после е напълнил произведена продукция, която  абсорбира тези вещества. Кашоните са един вирусоносител“, каза Кабуров. 

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Яница Марова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52