Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратяват концесията на подлез „Археологически“

Прекратяват концесията на подлез „Археологически“, която беше дадена на Културен център-музей „Тракарт“ в продължение на 20 години.

Това съобщи Георги Иванов - Жорж Трак, който е част от екипа на „Тракарт“, във фейсбук профила си. В подлеза се намират късноантичните мозайки от сграда „Ейрене“.

До прекратяване на концесията на подлез „Археологически“ се е стигнало след 3-месечни преговори за подновяването й. По думите на Жорж Трак мотивът на общината е, че не се планира мястото да бъде отдавано под наем повече. Причината е, че предстои „Ейрене" да бъде обявен за паметник от световното културно наследство на ЮНЕСКО като част от груповия обект с мозайките на Пловдив.

Най-вероятно стопанисването му ще бъде поето от Старинен Пловдив.

От общината поне за момента не дават коментар по темата за прекратяването, бъдещото стопанисване и съдбата на подлез „Археологически“

Припомням, че концесионният договор беше сключена през 2003 г. за срок от 15 години, а след това беше удължен с допълнително споразумение. То изтече в средата на тази година. 

"През тези години аз не срещнах никаква подкрепа от общината. Имах чувството, че съм някакъв чужд организъм независимо, че се води публично-частно партньорство. Техният интерес стигаше дотам, че да си получават концесионната такса, да няма проблеми с входовете към подлеза, да е осветен и да е чист. През тези 20 години те имаха само контролна функция. Всичките ми разходи годишно възлизаха на близо 40 000 лв.

Нямаше реакция при оплакванията ми, когато правеха тротоарите, подмяната на подстъпите към подлеза, но тепърва общината ще се сбъска с тези проблеми и ще разберат, че са допуснали доста грешки.

Подстъпите се направиха след като се разруши тротоарната настилка, под която бях направил водоплътни замазки и просто се насипа с пясък.

Когато забравят да изключат напояването на розите в центъра на булеварда всичката вода влиза вътре в подлеза", каза Жорж Трак. 

Той припомни, че за да социализира подподлезното прозстранство е продал 3 имота, а вложената от него сума възлиза на над 1 милион лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Великденски детски празник в Карлово

Великденски празник за децата организира Община Карлово на площад „20-ти юли“ в града. За децата бе организирано познавателно боядисване на великденски яйца. Показано бе и плъстене на вълна-стара и традиционна българска занаятчийска техника. В детския празник участваха представители на сдружение „Любен Каравелов“ от с. Каравелово, както и..

публикувано на 04.05.24 в 15:47

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.  Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни..

обновено на 04.05.24 в 15:45

Последен ден за промени в състава на регистрираните коалиции

Партиите и коалициите могат да подават заявление в Централната избирателна комисия за извършване на промени в състава или в наименованието на регистрирана коалиция до 17:00 ч. днес. Това се посочва в хронограмата на ЦИК за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни. На  брифинг на 30 април..

обновено на 04.05.24 в 15:44

И Перущица влезе във Фонда за развитие на Летище Пловдив

Община Перущица е най-новият член на Фонда за развитие на Летище Пловдив. Това решение беше взето с пълно мнозинство от всички общински съветници. С присъединяването на община Перущица, общините, които членуват във Фонда, стават 12, което е най-доброто постижение от създаването му. Във фонда членуват и хотелиерски и туристически компании.

обновено на 04.05.24 в 15:44

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго  пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май - пише "24 часа". Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той..

обновено на 04.05.24 в 15:44