Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна изложба на котки този уикенд в Пловдив

| обновено на 21.08.23 в 17:15 | Интервю

За първи път в Пловдив, Федерация по фелинология България, организира международна изложба на котки. Събитието е с вход свободен, на 26-ти и 27-ми август, в зала „Колодрум“ и се случва по покана на Община Пловдив.

Посетителите ще могат да се насладят на представители на различни породи котки, от страната и чужбина, които ще премерят сили за титлата „Best of best“ на деня. В надпреварата има и специална категория „Любимец на публиката“. Всеки от присъстващите на събитието ще може да гласува за най-красивата, според него, котка на изложбата.

„Поканили сме четирима международни съдии, от Литва, Беларус, Румъния и от Чехия. Ще има представители от различни страни, които ще покажат техните породисти котки. Естествено могат да участват и домашни животни. При тях кастрацията е задължителна. Постарахме се да поканим и две неправителствени организации, които са организации за защита на животните. Те ще представят техните бездомни котки. Ако има желаещи хора да осиновят, да направят едно добро дело, ще могат да се запознаят и с такива котенца“, разказва Габриела Димова, председател на Федерация по фелинология България.

В двата дни на събитието ще има две отделни изложби, които имат състезателен характер. Котките участват в различни категории – котенца, подрастващи котки, мъжки котки, женски котки, кастрирани котки и ветерани, като състезанието протича под формата на елиминации.

„Освен своите екстериорни качества, котките е необходимо да покажат и едно изложбено поведение.Те са със специален грууминг и се подготвят много сериозно за подобни събития. Съдиите избират победителите, които отиват на финала. Там на принципа на елиминации се случва всичко и котките се борят за различни титли, като най-голямата награда е „Най-добра котка на изложбата“, допълва Габриела Димова.

Посетитилите ще могат да видят най-различни породи котки. Сред тях са има и много редки породи като бенгалска котка, донски сфинкс, канадски сфинкс, девон рекс, ориенталска котка, курилски бобтейл, манкс, мейн кун, синя британска котка и други. Ще могат да се видят и много домашни котки, които ще участват в изложбата и състезанието, в тяхна собствена категория. Освен това, посетителите ще имат възможност да поговорят с хората, които развъждат котки, както и с различните изложители на котешки продукти, от които да получат ценни съвети за отглеждането на техните домашни любимци. За най-малките посетители има осигурени аниматори.

Основната цел на събитието е представители на организациите за защита на животните да дадат повече информация на хората за това, колко е важно домашните любимци да бъдат кастрирани и добре обгрижвани, за да няма неконтролирано развъждане и бездомни животни по улиците. В събота, в 10 часа, е официалното откриване на събитието.

Габриела Димова гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

публикувано на 26.04.24 в 10:02
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25