Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив откриха изложба с икони от Украйна

10
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

18 дарители от Пловдив и страната получиха специални грамоти от посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук. Наталия Елис и съпругът ѝ Влад Елис първи бяха отличени  от Украинското посолство. Това стана на церемония в музейна галерия "Димитър Георгиев" по повод 32-та годишнина от независимостта на Украйна. 

Сред най-изявените дарители, подкрепили инициативите по прием и социална адаптация на украинските бежанци, са Таня Георгиева от БЧК-Пловдив, Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив, представители на фирми и граждани. 

Бизнесменът Мирослав Иванов от Враца е сред най-ревностните дарители на Втори дом в Пловдив, подчерта Наталия Елис. Нейно превъзходителство Илашчук заедно с почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев откриха изложба с икони на киевските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова.

Посланикът на Украйна заяви: „Тази уникална изложба крие много история, на войната и на мира, човешкото страдание и надеждата. Иконите изписани върху капаците на боеприпаси са донесени от земята на военни действия, те са мълчаливи, но красноречиви свидетели на непровокираната война и на болката, която Украйна изпитва всеки ден. Тези икони са молба и мечта за мир в Украйна и за мир в Европа."

„Иконите са в специалните колекции на нашите страни партньори“, подчерта Н.пр. Олеся Илашчук.

Почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев подчерта, че Украйна води отечествена война, война която ще ги направи членове на голямото европейско семейство. Като домакин на изложбата той съобщи, че тя ще може да се разгледа до 1 септември. Георгиев припомни създаването на Втори дом в бившата белодробна болници, с дарения на общината, бизнеса и на гражданите на Пловдив. Сред дарителите е Стоян Йотов, който работи в голям концерн от Германия, който има офис в Пловдив. Той също получи грамота от посланик Илашчук.

Кметът Здравко Димитров каза, че Пловдив е уникален пример за партньорство с фондацията на Наталия Елис за прием на бежанци от Украйна и тяхната успешна социализация в България.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, както интелектуалци и общественици.

Куратор на изложбата е проф. Емилия Константинова, арт мениджър на галерията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Валери Манолов гостува в "Петното на Роршах"

Среща разговор с писателя Валери Манолов и премиера на стихосбирката „Силуети на раздялата“ ще се състои в литературен клуб „Петното на Роршах“. Книгата се появи на книжния пазар с печата на „Жанет 45“ и по думите на писателя Александър Секулов, „тя е поема за раздялата като вечно възвръщаща се любов“. Авторът има две  издадени стихосбирки –..

публикувано на 28.05.24 в 07:50

Концерт в АМТИИ от програмата на 60-я Камерен фестивал в Пловдив

Първият концерт след откриването на 60-я Камерен фестивал в Пловдив ще се състои тази вечер в Концертната зала на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. На юбилейното издание на феста гостуват Марко Милетич - виолончело, и Валентина Ненашева - пиано.  В програмата на музикантите са включени произведения на Морис Равел, Клод Дебюси, Сергей Прокофиев и..

обновено на 28.05.24 в 07:40

Соня Йончева с благороден жест към учениците от НУМТИ

Оперната прима Соня Йончева ще осигури на гимназиалните класове на Музикалното училище в Пловдив безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на Пловдивската опера до края на годината.   Йончева е възпитаничка на НИМТИ  „Добрин Петков“, а жестът й е посветен на 70 годишнината Операта.  Решението й е взето съвместно с екипа на Опера..

публикувано на 27.05.24 в 15:31

Италиански артисти с мост между Салерно и Пловдив

Италианска изложба на автори от Салерно бе открита днес в Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.  Артистичната група от художници и поети бе водена от председателката на Творческото сдружение в града Елена Острика. Салерно е градче в Южна Италия с около 130 хил. души население и се намира на глезена отпред на италианския..

публикувано на 27.05.24 в 15:23

Преге - предаване за света на книгите, 25 - 31 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 25.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Яница Радева. Годината, която започна в неделя. 188 стр., ок.4А, Жанет 45, 2024. Мартин Касабов. Момчето, което завърза Луната на Земята. 200 стр. ок. 4А, Жанет 45, 2024. Миленко Йоргович. Херкулес. 168..

публикувано на 27.05.24 в 11:36

Свързани новини

Изложба с икони на украински художници в Пловдив

В музейна галерия "Димитър Георгиев" по повод 32-та годишнина от независимостта на Украйна посланикът на Украйна Олеся Илашчук и почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев ще открият изложба с икони на киевските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова. Сред поканените са министърът на културата Кръстьо Кръстев, Здравко..

публикувано на 22.08.23 в 07:50