Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победата на ГЕРБ в Пловдив не е гарантирана

| обновено на 23.08.23 в 12:57

Нови играчи ще участват в местните избори в Пловдив. Това прогнозира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът и главен редактор на сайта Plovdiv online Антон Баев. Според него няма да има повторение на конфигурацията такава, каквато е в момента. 

Баев припомни, че вече е издигнат кандидат на партия "Възраждане". Той смята, че коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" също излезе със свой кандидат и предположи, че и сегашният кмет Здравко Димитров ще се кандидатира за втори мандат. 

"Вратата е отворена. Най-вероятно сегашният кмет ще бъде издигнат като някаква гражданска кандидатура, може и през партия, но по-вероятно е да бъде чрез някакво сдружение или обединение. По-интересно е какво ще стане като конфигурация в Общинския съвет, където със сигурност "Възраждане" ще влезе, но ще видим за сметка на кого, защото местата са 51, някой трябва да загуби, за да влезе друг играч. Така че конфигурацията ще е по-различна. Ще има по-националистически и проруски оформени групи, доста крайни вероятно в изявленията си, макар че на местно ниво политиката не е това, което е на държавно ниво", посочи Антон Баев. 

По думите му ГЕРБ вероятно ще изчакат до последния момент, защото ще играят с познато лице. Журналистът прогнозира, че партията на Борисов ще номинира някой от районните си кметове, но не се нае да посочи име.

"Те имат добри районни кметове с по няколко мандата, но какви са плюсовете и минусите на една такава кандидатура, не съм компетентен. Но балотажът е много важен и предполагам, че затова е цялото това изчакване. Защото изборите на първи тур в големите градове едва ли ще се решат, особено за Пловдив съм сигурен, че е невъзможно. При балотажите зависи кой ще е по-диалогичен и ще може да разчита на по-широка подкрепа", изтъкна Баев. 

Според него ситуацията в Пловдив е доста по-различна от преди, а победата на ГЕРБ въобще не е гарантирана и дори е много съмнителна. 

"В този смисъл кой ще понесе отговорността, не знам дали този път такива решения еднолично ще се вземат. По-вероятно е да се чуят структурите, защото за да стигнеш до балотаж, ти трябва все пак една стабилна, а не разколебана партийна подкрепа от партийните ядра и от твърдите ядра на симпатизантите. Ако не се избере подходящ кандидат, може да не се стигне и до балотаж", смята журналистът. 

Той не е убеден, че ГЕРБ ще понесе оценката на пловдивчани заради управлението на Здравко Димитров, но е на мнение, че причината по-скоро е в процесите в национален план, които са различни. Баев коментира, че силната проруска и просъветска политика има подкрепа в немалък кръг носталгично мислещи или по-невярващи в европейското и западните демокрации хора у нас. По думите му тази политика ще се отрази на местните избори, както се отразява и на парламентарните. 

"И когато се срещат две големи проевропейски формации, каквито са ГЕРБ и ПП-ДБ, които показват, че могат да работят заедно, но не дотам, ще бъде много интересно при балотажите в общините и особено големите градове дали ще намерят сили да подкрепят този кандидат от център-дясното, който стигне до балотаж, срещу пронационалистически или ляв кандидат. Дали ще намерят разум и воля да го направят, не съм убеден", заключи Антон Баев. 

Чуйте още по темата в интервюто на Антония Попова. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38