Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ара Маликян: Изкуството е честно и свободно

4
Снимка: Антон Корбийн и BG Sound Stage

Ще слушаме испанския виртуоз на 3 септември в Античния театър

Той е експериментатор, откривател и пътешественик – от Европа, през Близкия Изток до Латинска Америка, и из необятната вселена на музиката, където се разхожда из най-различни жанрове. Владее ги, покорява ги и ги предава на публиката с типичния негов отпечатък – страстта, наречена „Ара Маликян”.

Прочутият испански цигулар за пореден път гостува у нас. За концерта си на 3 септември той избра емблемата на Пловдив, а и на цяла България -  Античния театър.

Бил е концермайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид в продължение на 7 години, провъзгласен е за цигулар №1 на Испания, продал е над 100 000 копия на албума си, „Годишните времена” на Вивалди и номиниран за Латино Грами. Преди години, обаче, решава, че светът на класическата музика му е тесен, създава свой оркестър и започва да пише музика и да оформя своя стил между класиката, източните ритми, латиното, рока и най-различни музикални традиции.

Къде се идентифицираш – в рока или в класиката?

Не се идентифицирах в класическия свят, а по-скоро в рока или както искате да го наричате. Не обичам да определям музиката като рок или джаз, или класическа, а просто като музика. Просто да се наслаждавам на музиката, да предавам любов и страст.

Не ме интересува дали свиря LedZeppelin, Вивалди или Бах. Всичко това ме вдъхновява и се опитвам публиката да види музиката, както я виждам аз. Всеки инструмент може да бъде рок инструмент, дори флейтата.

Как се чувстваш като класически музикант, тръгнал по свой път?

Аз се чувствам естествен, когато съм открит. Колкото повече откривам сърцето и душата си, толкова повече мога да предам емоцията на публиката.

В класиката всичко трябва да е много контролирано, много организирано, един вид много студено. Мисля, че изкуството не е такова. Изкуството е честно и свободно. То е естествено. Човек трябва да е естествен. Но класическата музика винаги ще съществува, защото тя е нещо прекрасно.

Нужно ли е хората да я разберат? Какво показваш с твоите клипчета в социалните мрежи – репетиции с Бах от съблекалните по света?

Често се казва, че класическата музика трябва да се разбере, за да се изпита удоволствие от нея...Смятам, че не е нужно дори да я разбираш. Просто трябва да я слушаш и да я почувстваш.

Тази арогантност сред класическите музиканти ощети младите хора, които заради нея не се осмеляват да посещават класически концерти, тъй като се страхуват, че няма да бъдат на същата висота.

На моите концерти идват и деца, и много млади хора. При мен те откриват Бах, Моцарт, Паганини и се влюбват в нея. Мисля, че класическата музика е за всички, трябва да стане популярна и да стигне до всеки един, който би я оценил и би станал почитател на изкуството като цяло.

Концертът на Ара Маликян в Пловдив е посветен на малкия му син Кайро и този път цигуларят идва у нас с петима кубински музиканти, които ще придружат неговата цигулка с пиано, китара и бас, отново в един необичаен концерт, вдъхновен от въображението и звуците на детството.

Концертът на Ара Маликян е на 3 септември 2023г, в Античен театър в Пловдив. Билети се продават в системата на Ивентим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Срещи" на 4 май

РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 4 МАЙ-МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" Толстой го е казал: "Не в силата е Бог, а в истината." В утрото преди ВЪЗКРЕСЕНИЕ с отец Радослав Паскалев припомняме някои истини, които УВИ- днес занемаряваме. За оправдание казваме-той, ЖИВОТЪТ се оказва една трудна хореография...

обновено на 04.05.24 в 11:21

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56