Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив спортува на чисто

| обновено на 28.08.23 в 11:17 | Интервю

Спортът в града се обедини за създаване на устойчиви навици и споделена отговорност към публичната среда, на гражданите и гостите на града. 

В света на динамични промени и глобални предизвикателства, спортът се позиционира като мощен инструмент за социална промяна. Посоката, която взема спортът в Пловдив, демонстрира как физическата активност може да бъде не просто здравословен начин на живот, но и катализатор за позитивна промяна в отношението на гражданите към околната среда. 

Чрез стратегически партньорства с местни организации и бизнеси, сдружение „BG Бъди активен“ се ангажира със създаването на устойчиви спортни практики. В рамките на международната инициатива Спорт #БезОтпадъци, чийто координатор за България е „BG Бъди активен“, през изминалите дни три, спортни организации се присъединиха към инициативата, като приеха да са домакини на „Шишеяд“-и, арт инсталации за събиране на пластмасови бутилки.

Голям „Шишеяд“ е новата придобивка на ПФК Ботев Пловдив. С разполагането на арт инсталацията, ПФК Ботев Пловдив се включва в кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и отправя призив към своите привърженици за споделена отговорност към новия дом на ботевистите - обновения стадион “Христо Ботев”. “Спортувай на чисто” и “Покажи своето отношение към стадиона” са посланията, с които управата на клуба ще ангажира феновете и ще ги призове да използват “Шишеяд”-а по предназначение. Малки и големи фенове ще имат възможност да изхвърлят своите бутилки от напитки и по този начин да ги върнат за рециклиране, а от клуба са предвидили и мащабна информационно-образователна кампания, която ще показва как следва да се случва това. ПФК Ботев Пловдив е първият голям футболен клуб, който се присъединява към Спортни събития #БезОтпадъци и демонстрира как спортът може да обединява за създаване на устойчиви навици и споделена отговорност към средата. 

Спортните клубове, федерации и организаторите на масови спортни събития могат да играят важна роля в промяната на нагласите и поведението на спортните запалянковци и участници в мероприятия. Спортът възпитава и учи на много неща, а една от важните теми, по които може да вземе отношение е опазването на природата/градската среда, разделното събиране и рециклиране на отпадъците”, коментира Ласка Ненова от сдружение „BG Бъди активен“.

"Шишеяд" поставиха и на територията на Гребна база Пловдив. Позиционирането на инсталацията, в близост до активно спортуващи хора в паркове и алеи, е част от по-голямата цел за насърчаване на рециклирането и устойчивите практики сред спортистите и посетителите на базата. „Арт инсталациите за разделно събиране като "Шишеяд"-а, могат да бъдат мощен инструмент за образование и побутване към по-устойчиво поведение, коментират още от Сдружението.

Арт инсталация за разделно събиране на пластмасови бутилки бе поставена и в района на Спортен парк, в ж.к. Тракия.

„През изминалите две седмици поставихме още един „Шишеяд“, пред Дом на културата „Борис Христов“. Той е от нашите най-нови дизайни, съвсем мъничък и много интересен. Той се намира в близост до пейката, която изработихме през 2019-та година, изцяло от рециклирана пластмаса. По този начин се вижда целият кръговрат на процеса, който правим и как пластмасата може да живее втори живот“, казва Румяна Киризиева от екипа на „BG Бъди активен“.

Европейският съюз се стреми да постигне целите си за рециклиране и опазване на околната среда, чрез различни директиви и законодателни актове. България, като член на ЕС, следва да спазва тези законодателни изисквания. На 14-ти септември 2021 година, Европейската комисия представи новата стратегия за управление на отпадъците на ЕС, която включва и мерки за намаляване на отпадъка от събития. Същите са заложени и в Националния план за управление на отпадъците 2021-2028 година.

За кампанията, Румяна Киризиева, разказва в неделния „Шейкър“.

Чуйте, в прикачения файл.
По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предстои 14-издание на фестивала "Събуди се"

Редом до финалните дни на юни и с поглед към първите на юли идва и времето на любимия на хиляди фестивал "Събуди се", познат още под името "Wake Up". По думите на организаторите "Събуди се" е много повече от фестивал. Определят го като шестдневно приключение в сърцето на Родопите, насърчаващо личностното израстване и връзката с природата. По традиция..

публикувано на 28.06.24 в 16:11
Каспар Симеонов (вдясно)

Каспар Симеонов - финалист от Москва 1980

Легендарният волейболист Каспар Симеонов е роден на 17.05.1955 година в Димитровград Той е олимпийски вицешампион по волейбол от Москва през 1980 година. Заема шесто място в турнира за световната купа в Япония през 1977 г. и пето място на Европейското първенство във Финландия през 1977 г.  Има 453 мача в „А“ група и 150 мача в националния състав на..

публикувано на 28.06.24 в 11:25

Алтер его” - лятно и етно

„Алтер его“ влиза в лятната схема на излъчване, което означава, че ще през летния сезон ви припомняме моменти от нашия радио-пърформанс през годината. За тази събота избрахме да ви зарадваме с предаването, в което разглеждаме въпроса за смеха на различните етнически общности в Пловдив: евреите, арменците, турците, ромите и българите. Темата е..

публикувано на 28.06.24 в 08:16

Топалова остана на крачка от основната схема на Уимбълдън

Гергана Топалова не успя да се класира за основната схема на тенис турнира от Големия шлем - "Уимбълдън". Пловдивчанката отстъпи в третия кръг на квалификациите с 1:6, 3:6 на №134 в световната ранглиста Пана Удварди от Унгария. Срещата продължи 73 минути. В първите два кръга Топалова елиминира със 7:5, 6:4 №155 в световната ранглиста Ела Зайдел от..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

Билетите за двубоя на Ботев срещу Марибор вече са налични

Билетите за двубоя на Ботев (Пловдив) срещу Марибор от I квалификационен кръг на Лига Европа са вече в продажба. Срещата ще се изиграе на 11 юли от 21:00 часа на стадион „Христо Ботев“. Привържениците на „канарчетата“ могат да закупят своите билети онлайн на kolezha.bg, от касите на стадиона, които ще работят от 10 часа до 18 часа в делничните дни и от..

публикувано на 27.06.24 в 17:49