Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е пред риск от финансов колапс

Според лидера на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева кметът оставя след мандата си близо 200 млн. лв. задължения,

Харченето на милиони, без ясни приоритети и без изобщо да се знае откъде ще дойдат, залагането на кухи приходи, води Пловдив към финансов колапс и обрича следващия мандат не само да няма нито една стотинка за инвестиции, но и да търсят начини как да изплащат  натрупаните в последните години задължения. Това предупреди лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева часове преди обществено обсъждане на проектобюджета на Община Пловдив за 2023 г., 

Тя е категорична, че сметките, изготвени от администрацията,  показват огромна задлъжнялост, допусната умишлено или от некомпетентност, която води до сериозен финансов риск за Пловдив.

„В проекта са заложени  655 млн. лв. – това е абсолютно нереален бюджет. Ако се погледнат отчетите на Общината за годините назад, се вижда, че планираните приходи няма как да се реализират. Ще дам само два примера. Прави впечатление, че се предвижда да се продадат общински имоти и земя за 15 млн. лв.Това е абсурдно и неадекватно планиране, тъй като практиката от години насам показва, че от подобни сделки в градската хазна се събират максимум  3 - 4 млн. лв. Втори пример – в проектобюджета са заложени приходи от санкции, глоби и наказателни лихви за 10 млн. лв при положение, че м.г. са събрани 2 милиона, а и в предходните не е имало такива високи постъпления. Да не говорим за постъпленията от местни данъци и такси, които са нереални“,  коментира Каназирева.

Според нея приходите са силно раздути, за да се върже капиталовата програма за над 240 млн. лв., като по-голямата част от тази сума трябва да бъде осигурена от общината.

„Другото е по-сериозно –кредитите, изтеглени в този мандат. Те трябва да се изплащат 20 г. от пловдивчани, а междувременно  продължават да се планират нови. Общината вече гони безпрецедентните задължения в размер на 200 млн. лева – кредити и средства за обекти, които финансово  не са осигурени. За 2024 - та и 2025 г. се залагат още разходи по проекти, които тази година стартират, без да са обезпечени със средства. Сключват се договори, раздават се авансите и не е ясно кой и как и как ще плаща за тях оттук  нататък. Пловдив е в ситуация, в която нито може да спре проектите, нито ще има обаче средства да ги довърши безпроблемно“, отбелязва лидерът на „Съюз за Пловдив“.

Тя посочва, че сред обектите, за които не е осигурено финансирането, са Голямоконарско шосе - от 18 млн. лв. в наличност има само 9 млн., Рогошко шосе, чийто ремонт е на стойност 15 млн. лв., Хуманитарна гимназия  - 12 млн. лв., спортна зала в район „Западен“ – 7 млн. лв, стадион „Ботев“ - 27 млн. лв.,стадион „Локомотив“ – 24 млн. лв.

„Отделно с какви средства кметът и неговият екип стартираха обществена поръчка за централната трибуна на „Локомотив“ за сума над 40 млн. лв. – много по-висока цена от трите трибуни, заложени в първата поръчка?“, коментира Каназрева.

И предупреждава: „Ако следващият кмет не е изключително добре подготвен и да знае какво прави, Пловдив ще стигне дъното“.

Тя посочва и още един сериозен проблем на местното управление – ако се погледнат цифрите, се вижда, че повечето пари, с които разполага Общината, тя самата ги „изяжда“  - за заплати и издръжка.

„Ако продължава в тези темпове, в следващия мандат ще бъде невъзможно да се реализрат нови проекти, а кметът и неговият екип няма да могат да изплатят започнатите обекти. Здравко Димитров със своите действия предопределя вдигане на  данъци и такси, тъй като вкара града в лавинообразна спирала на финансова задлъжнялост“, счита Дани Каназирева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38