Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лумна нов горски пожар край Момчиловци, хеликоптери гасят над Хвойна

| обновено на 29.08.23 в 09:08

Два хеликоптера от авиобазата в Крумовосе включват и днес в гасенето на големия горски пожар, който първоначално се разпростря на  300 декара широколистна и иглолистна гора над чепеларското село Хвойна и опустоши вече над 550 декара. Днес пожар лумна и в горски масив край Момчиловци.

Хеликоптерите излетяха малко след 09.00 ч като чрез тях се извършва гасене от въздуха. Водоснабдяването става от микроязовири край Асеновград и от река Белишка над град Лъки. 

Само за четири часа вчера районът е облят от въздуха с 15 тона вода. 

Тази нощ гасенето е продължило, в момента има тлеещи огнища, но няма опасност за населението, заяви по Радио Пловдив  заместник – областният управител на Смолян  Зарко Маринов. Той поясни, че в гасенето участват и 15 доброволци от региона.

Гасенето на огъня е затруднено, тъй като местността е труднодостъпна и противопожарните коли не могат да стигнат до мястото. 

Зам.-кметът на Чепеларе Стоян Кузмов предположи, че огънят е тръгнал от запалена цигара, захвърлена край пътя.  Той обясни, че първоначално пламъците са обхванали върховете на най-близките борове край пътя, но много бързо са се разпространили.  

Междувременно, стана известно, че още едно огнище е лумнало в горски масив, тази сутрин, край Момчиловци, там вече също се гаси от аварийни екипи. Засега пожарът е малък, но има значително задимяване от горящите дървета. 

По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по Околовръстното шосе на Пловдив

Километрично задръстване се образува на изхода на Пловдив след "Пещерско шосе".   Причината е инцидент, станал в ранния следобед при отбивката за колелото към Пазарджишко шосе. Катастрофа е на самия мост.  Ударена е предницата на лек автомобил, движещ се към автомагистрала "Тракия".  Колоната от пъплещи коли стигна след надлеза на Околовръстното..

публикувано на 06.05.24 в 14:22

ИТН и "Солидарна България" регистрираха листите си в Пловдив

Две партии регистрираха днес листите си за парламентарните избори в Пловдив.  Водач на листата  на " Има такъв нaрод " за 16-ти многомандатен избирателен район е Станислав Балабанов.  Той я регистира лично в Районната избирателна комисия, заедно с кандидати за народни предстватели .  Втори в листата за град  Пловдив, която е от общо 14 души,  е Танер..

публикувано на 06.05.24 в 13:00

Музеят на авиацията празнува с отворени врати

Музеят на авиацията отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия с вход свободен, безплатен музеен тур и активности за деца. В деня на отворените врати, от 10 до 16.30 часа, гостите на музея ще имат възможността да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, както и най-новата изложба "Пътят към звездите“, посветена на..

публикувано на 06.05.24 в 09:29

Литийно шествие от Бачковския манастир с иконата на Богородица

На втория ден на Великден по традиция вярващи от цялата страна се включват в литийното шествие на Бачковския манастир. Поклонници изнасят чудотворната икона на Света Богородица и я съпровождат до местността Клувията. Според легендата в тази местност иконата е скрита от турските набези. Чудотворната икона Света Богородица -..

обновено на 06.05.24 в 09:02

Празнични концерти за Великден и Гергьовден в Пловдив

Още концерти ще радват пловдивчани в празничните дни  Великденската програма на община Пловдив продължава и днес. Празничен концерт с класически изпълнения на перкусионния ансамбъл „Престо“ към НУМТИ „Добрин Петков“ ще радва пловдивчани и гостите на града  от  11 часа  в  обновената градска градина  на ул. „Христо Г. Данов“...

публикувано на 06.05.24 в 09:01