Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настъпление на телефонни измамници в Пазарджишка област

След зачестилите случаи на телефонни измами в Пазарджишка област, криминалистите отново призоваха за бдителност основно възрастните хора.

Засечени са предимно обаждания към стационарни телефони на възрастни и самотно живеещи пенсионери в областния град. Схемата, която се използва, е класическа със съвсем леки вариации.

Измамниците в повечето случаи се свързват чрез стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Непознат звъни по телефона на бъдещата жертва и съобщава, че е лекар, адвокат или друго длъжностно лице, като информира, че е станала тежка катастрофа. В мелето е пострадал близък, роднина и за неговото спасяване е необходима скъпа и спешна операция. 

Друга използвана версия е, че близък или член на семейството живеещ в чужбина е причинил ПТП, при което е загинал човек. За да бъде освободен от ареста, била необходима немалка парична сума или ценности.

В единия от случаите са се представяли за дипломатически служители на българско посолство в чужбина, които били ангажирани да помогнат на задържания за катастрофата българин, като търсят пари за неговото освобождаване.

Апелираме към гражданите да са бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или веднага да подадат сигнал на телефон 112.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заради запалени стърнища изгоряха 90 дка жито

90 декара житен масив между Бяла река и Първомай изгоря вчера.  От Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че пожарът се е развил близо до газоразпределителната станция.  Единствено бързата реакция на екипите огнеборци е предотвратила сериозни последствия. Пожарникарите са успели да спасят 300 декара житни..

публикувано на 01.07.24 в 10:22

Зам.-кметът Вл. Темелков е номиниран за министър на електронното управление

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Токът от ЕВН поскъпва с под 2 %, парното поевтинява с 8 % в Пловдив

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Под 2 % ще е увеличението на тока за бита за абонатите на EVN. Поевтиняването на топлоенергията в Пловдив е с 8 на сто.  Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се..

публикувано на 01.07.24 в 07:53
Утрото на 1 юли в Пловдив

Жълт код за жега е в сила за почти цялата страна

Жълт код за горещо време е в сила за почти цяла България на 1 юли, сочи сайтът на НИМХ.  Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.  В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо.  Горещо време с максимални температури предимно..

публикувано на 01.07.24 в 07:39

Кандидат-студентите в МУ - Пловдив полагат изпит по биология и химия

Кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ полагат днес изпит по биология и химия в Медицински университет-Пловдив. Той е с продължителност 4 часа и без прекъсване. Изпитният вариант ще бъде изтеглен от кандидат-студент в първа аудитория на Аудиторния комплекс на висшето училище. Името му ще бъде определено..

публикувано на 01.07.24 в 07:35