Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на филм за спектакъла "Коприна" на БНТ - Пловдив

Великата красота „Коприна“ вече с документален филм за театралния спектакъл. На 5 септември БНТ отбелязва пет годишнината от избора на Пловдив за Европейска столица на културата. В официалната селекция на Театралните олимпийски игри през 2023, сред постановките на колоси като Теодорос Терзопулос, Сузуки Тадаши, Ромео Кастелучи,  Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете, Еуженио Барба  и много други,  е селектиран български спектакъл и това е „ Коприна“. Вестта  стига до  творческия екип в Пловдив по време на пореден репетиционен процес. И сякаш няма много време за еуфория от историческия факт, че България за първи път е в официалната програма на Световната театрална олимпиада. Това си спомня режисьорът Диана Добрева, часове преди спиращото дъха представление на „олимпийската“ сцена в  театър „Гергели Чики“, Капошвар, Унгария. 

Екзалтираните, нестихващи повече от 20 минути аплаузи след представлението за българските артисти е знак, че „Коприна“ е събитие, чието значение предстои да осмислят.

Филмът на БНТ - Пловдив е пътуване със създателите на спектакъла, в опит да бъде осветен творческия процес и да се създаде документ за поредното етапно представление в историята на пловдивския театър. Красотата е  театралният език  на  спектакъла и едновременно с това – етичното послание на удивителния свят „Коприна“. Безплътна, скрита в  текста, в актьорските превъплъщения, в сценичния говор, в интерактивните пространствени и визуални решения, сценографията, музикалната и звукова картина, ритъма и чувствената енергия на цялото, костюмите, които са още един свят в „Коприна“.

За творческия тандем режисьор – драматург  изкушението  да превърнат във видима скритата, безплътна, невъзможна за театрална интерпретация история от романа на Алесандро Барико, е непреодолимо.  Марина Райчинова, Петя Диманова, Мира Каланова, Петко Танчев и Явор Карагитлиев  - това са другите имена в творческия екип на спектакъла; това е поредното общо пътуване в театралното. „Коприна“ е втора част от трилогията „Пътуващият човек“, създадена от  Драматичен театър – Пловдив (2019-2023г) по проекта „Пловдив- Европейска столица на културата“.

„Пътят на човека в „Коприна“ – казва Диана Добрева – е едно пътуване към изгубения рай.“

„Този спектакъл има тайна. Изкуството пренася тайни. И това е неговият път“ – вярва драматургът Александър Секулов.  „Аз виждам и усещам хората в залата : те не дишат! Това представление спира дъха!“ – споделя Маргита Гошева, за която тайната в спектакъла е много важна и трябва да се пази. За тайните на театралната природа, за вечността и любовта, за загадките на Изтока, в които гласовете на птиците, дъждовете, океана и ветровете са неделимо цяло, а човекът е част от тази красота – за всичко това е разговорът със създателите на „Коприна“, който лентата на БНТ представя. Филмът е реализиран с подкрепата на отдел „Култура, археология и културно наследство“ – Община Пловдив.

Можете да гледате „Коприна“ на БНТ Пловдив на 5 септември, 19.00 часа, БНТ2.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С две представления празнуват "Шарж"

Две представления с вход свободен са предвидили младите актьори и ръководители на Театрална къща "Шарж", за да отпразнуват своя четвърти рожден ден. Захарина Тонева и Георги Димов ръководят две групи - една за деца и друга за тийнейджъри, а отскоро Театрална къща "Шарж" има и своя редовният курс по Импровизационни умения.  Първата пиеса част от..

публикувано на 22.05.24 в 14:02

Великите европейци - Джефри Чосър

Като споменах прочутата древна обител в Кентърбъри, накъдето през една луда пролет се отправят героите на Джефри Чосър – ето и малко исторически и географски бележки за онова време и място. След битката при Хейстингс през ХІ век норманите на Вилхелм - или Уйлям - Завоевателят превземат Англия. Тук те се смесват с датските викинги,..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Веселин Куртев се завръща в галерия "Савов" с нова изложба

Художникът Веселин Куртев открива изложба рисунки в галерия „Савов“ от 18:30 ч. Тя носи името „Зарвъщане“ и се състои от 25 изчистени и концентрирани картини. Те разделени в три цикъла. Един от циклите е повлиян от албума на музиканта Теодосий Спасов „Рибите се моят за дъжд“. Рисунките са рисувани през последните 2 години.  Изложбата „Завръщане“..

публикувано на 22.05.24 в 07:22

Връчват наградите "Пловдив" за принос в изкуството и културата

Церемонията е от 18,30 ч. в Драматичния театър.  Призът се връчва в 12 категории в различни сфери на културата и изкуството.  Традиционно престижното отличие се връчва в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Началото е поставено през далечната 1969..

обновено на 22.05.24 в 06:55
Реставраторът Никола Стоянов

Показват до дни реставрираната Източната порта на Филипопол

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. Реставраторът..

публикувано на 21.05.24 в 11:49