Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отмени празничните прояви за Съединението, без заря довечера

| обновено на 06.09.23 в 16:41

Във връзка с трагичните събития със загинали при опустошителните наводнения по Черноморието, в Пловдив отпадат  част от предвидените прояви за деня на Съединението и празника на града. 

В знак на съпричастност към пострадалите кметът на Община Пловдив Здравко Димитров отменя предвидената концертна програма, включително и на Античния театър. Отпадат концертите на Биг Бенда, ансамбъл Тракия, Теодоси Спасов.

Отменя се и тържествената заря по повод 138-та годишнина от Съединението на България и традиционния прием на кмета. По разпореждане на Здравко Димитров със средствата предвидени за него ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите. 250 порции през БЧК заминават за бедстващите по Южното ни Черноморие, каза Здравко Димитров. Той напомни, че не му е било разрешено да почисти река Марица, със спирането на обществената поръчка. 

Пловдив ще изпрати доброволци за бедствието, разговарям с кмета на Царево и с Димитър Николов от Бургас. Винаги сме откликвали и ще го направим и сега, веднага след като ни посочат къде да насочим доброволните екипи, каза Димитров.

Генерал Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции уточни, че всички църковни и военни ритуалите остават, вкл. и военният ритуал от 20,30 часа, в памет на героите на Съединението, като няма да има тържествени илюминации в края на проверката - заря на площад "Съединение".  

В програмата по отбелязването на 138-ата годишнина от Съединението на България и Празник на Пловдив остават следните официални прояви:

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Регионален исторически музей, зала Съединение.

Церемония по връчване на отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Огнян Видев и Стоян Сърданов.

 19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала Съединение

Представяне на изложбата „Дарителството има значение“

 20.30 часа – Площад „Съединение“

Вечерна проверка по повод 138-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив.

По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди.

публикувано на 12.05.24 в 08:28

Фестивал на баницата се провежда за 3-ти път в Марково

Майстори ще мерят сили днес в традиционния фестивал на баницата, който се организира за трета поредна година от кметството на село Марково заедно с читалище “Алеко Константинов-1907“.  Всеки любител на традиционното тестено печиво може да си избере за участие една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница.  „Надяваме се..

публикувано на 12.05.24 в 07:51

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

обновено на 11.05.24 в 14:09