Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента се забелязва успокоение

Приемането на бюджета за следващата година след качествен дебат, а не предизборен, е според политолога Светослав Малинов основна задача на Народното събрание през новия сезон. Според него в парламента трябва да се състои и разговор за политиките през следащата година.

„Така трябва да се стигне и до първата ротация, някъде през март-април, която да гарантира работата на управляващото мнозинство пред следващата година“, посочи Малинов.

Според политолога готвената голяма промяна в Конституцията е важна, но няма как да е спешна, тъй като нужното за това формиране на мнозинство е дълъг политически процес.

„Засега не е осигурено мнозинство за бързата процедура, знаете. Но изглежда с две трети има с участието на ДПС.“

„Едно успокоение се забелязва, имайки предвид речите при откриването“, коментира Малинов началото на есенната сесия на парламента. Той смята обаче , че ще се засили конфронтацията между партиите по места, особено в големите градове.

„Свръхактивността на президента Радев да критикува правителството го превърна в опозиционен лидер-нещо като почетен председател на „Възраждане“ и всички заговориха за неговия политически проект. Това не трябва да се случва с действащ президент“, смята Светослав Малинов.

Според него местните избори, въпреки своите специфики, отразяват националните пропорции и в този смилъл, като има предвид резултатите от предните парламентарни  избори, той вижда шансове за „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да спечелят силни позиции в София, Пловдив, Варна и Русе.

„След местните избори влиянието на ППДБ драстично ще нарастне за сметка на ГЕРБ“, смята Малинов. Това, според него, идва до голяма степен от неизбежното разполагане на нова партия като ПП в местната власт.


По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38