Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Условни присъди и солидни глоби за трима чужденци - трафиканти на мигранти

| обновено на 08.09.23 в 17:29
Снимка: БНР

Пловдивският Районен съд осъди трима чужденци, организирали трафик на нелегални мигранти през българска територия. Присъдите са условни, но са им наложени солидни глоби за използваните автомобили. Санкциите са парични, тъй като колите, с които е извършван превоза на бежанциq не са тяхна собственост. 

Първият осъден е 32-годишен турски гражданин, хванат на 13 август край 152 километър  на автомагистрала "Тракия", в землището на с. Белозем, да превозва 23 чужденци, представили се за афганистанци. Те са били натоварени в камион "Скания" с полуремарке. Турчинът получава и условна присъда от 2 години и 10 месеца затвор с 5-годишен изпитателен срок и 5000 лева глоба. Санкцията за използвания от него камион е  96 160 лева.

Другият осъден чужденец е 40-годишен от Азербайджан, заловен десет дни по-късно също на автомагистрала "Тракия" край с. Труд, обл. Пловдив. Той превозвал трима мигранти в колата - сириец, палестинец и гражданин на Йемен. За него присъдата е година и половина условно, а глобата за ползвания лек автомобил – "Пежо", е оценена по пазарна стойност на 40 700 лева. 

Третият трафикант е 20-годишен от Молдова, заловен на 14 август отново на магистралата крй с. Шишманци, прекарвайки незаконно шестима сирийци към вътрешността на страната. Всички те са хванати в лека кола  марка "Ауди".  Наказанието за младия молдовски трафикант е почти 2 години затвор условно, 2500 лева административна глоба и допълнителна санкция от 3474 лева за използваната кола. 

Отнетите от трафикантите автомобили са върнати на собствениците, а присъдите са окончателни, наложени след споразумения с прокуратурата и одобрени от съда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха двама шофьори, опитали да подкупят полицаи

Единият случай е от Пловдив, съобщават от полицията. Екип на Четвърто РУ спрял за проверка Плек автомобил „Фолксваген“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“. Зад волана бил 49-годишен криминално проявен мъж, който подхвърлил две банкноти по 50 лева на задната седалка на патрулката, за да не бъде тестван за алкохол и наркотици. Пробите му се оказали..

публикувано на 07.05.24 в 12:17

Слаб земен трус е регистриран край Девин

Земетресение с магнитуд 2,6 е регистрирано в 01:09 ч. в района на град Девин, съобщава Националният сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.  Епицентърът е бил на 60 км от град Пловдив и на 140 км от град София.  Няма информация за пострадали хора или щети.

обновено на 07.05.24 в 11:08

Васил Божков е водач на листата на КП "Център" в Пазарджик

Бизнесменът Васил Божков ще е водач на листата на КП „Център“ в Пазарджик. Коалицията ще се яви на изборите на 9-ти юни с листа от 9 кандидати за депутати.  Вече са ясни и водачите на другите партии в областта. Листата на ДПС в Пазарджик този път оглавява досегашният евродепутат Искра Михайлова.  При БСП няма промяна - водачът на..

публикувано на 07.05.24 в 10:15

Завършват ул. "Д-р Георги Странски" в район "Източен"

Започва последният етап от ремонта на ул. „Д-р Георги Странски” в пловдивския район „Източен“.  До 9 юни се предвижда да бъде изцяло обновен участъкът от ул. „Коста Паница” до ул. „Генерал Радко Димитриев”.  За този период от време пътната отсечка ще бъде затворена да движение на моторни превозни средства, съобщават от общинското предприятие..

обновено на 07.05.24 в 07:06

Днес е последният ден за регистрация на листи за изборите 2 в 1

Остават часове, в които партиите и коалициите могат да регистрират листите си за европейските избори и тези за 50-тото Народно събрание на 9 юни. Днес в 17.00 ч. изтича крайният срок, а на 10 май започва и предизборната кампания. Регистрирани за участие в ЦИК са 22 партии и 11 коалиции. Днес в Пловдив своите листи ще регистрират ГЕРБ-СДС,..

обновено на 07.05.24 в 07:06