Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Сцена на кръстопът"

| обновено на 10.09.23 в 08:50

С премиера на спектакъла на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София и Драматичен театър Пловдив „Месец на село“ от Иван Тургенев, постановка на Маргарита Младенова,  стартира 27-то издание на  Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. 

Тази година неговият надслов е  „Театъра... копнежа“. Форумът, който по думите на организаторите, отдавна се е превърнал в емблема на културния живот на страната, ще продължи до 21 септември. 

Втората премиера, включена във фестивалната програма, е „Лебедът“ на Драматичен театър Пловдив от Елизабет Иглоф с режисьор Петър Батаклиев.

В рамките на театралното събитие пред публиката ще бъдат представени 19 спектакъла в основна и съпътстваща програма с премиери на книги, кръгла маса, изложби и любопитни срещи с изкуството. Сред тях е и фотоизложбата с непоказвани кадри, свързани с живота на основателя на фестивала и негов дългогодишен директор проф. Стефан Данаилов във връзка с неговата 80-та годишнина. Те ще бъдат представени в експозицията на площад „Римски стадион“ от неговата племенница  - режисьорът Росица Обрешкова на 11 септември.

Сред режисьорите на спектаклите са знакови имена от тетралните сцени на страната, сред които режисьорите Веселка Кунчева, Николай Поляков, Елена Панайотова, Стоян Радев, Калин Сърменов и др. Сред чуждестранните участници са трупи от театрите в Торонто, Кайро, Атина.

А за съвместната продукция  на Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“ от Велес, Република Северна Македония и Драматичен театър – Пловдив „Едуард II“, продукция на режисьора с европейска известност Андрий Жолдак, драматургът на Драматичен театър Пловдив Александър Секулов подчерта, че всички заедно живеят в страната на изкуството, в която различия няма и че работата по втората част от съвместния проект ще продължи през следващата година. Той е подпомогнат от Министерството на културата на Република Северна Македония и ще бъде режисиран от Диана Добрева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цвятко Сиромашки на 70, открива изложбата "Литийно"

С мащабна ретроспективна експозиция в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“32 големият български художник и скулптор Цвятко Сиромашки отбелязва своята 70-та годишнина. Правейки паралели духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през годините, той дава название..

публикувано на 16.05.24 в 06:46

Цветан Лазаров с нюансите на светлината в "Аспект"

Галерия „Аспект“ представя художника Цветан Лазаров и неговата експозиция „Светът между черното и бялото“. Тя съдържа 29 платна, подчинени  на идеята за светлината и нейното отсъствие, рисувани през последните две години. „Парадоксално, но това е най-цветната ми изложба досега“, казва авторът, който има над 30 самостоятелни изложби в..

обновено на 15.05.24 в 16:04

„Видения“ на Илия Йончев в „Червеното пони“

В галерия „Червеното пони“ в Стария град се открива изложба „Видения“ на Илия Йончев. Авторът се представя с 15 маслени платна, рисувани през последните 2 години.  В тях художникът използва мъгливия есенен пейзаж, за да одухотвори чудатите си фигури, които знаят своя път през мъглата, макар да си помагат с компаса на романтиката. „В една..

обновено на 15.05.24 в 16:04

Тракийската гробница до град Ветрен вече може да се посети

От месец май Тракийската гробница край Ветрен , община Септември може да се посещава. За Европейската нощ на музеите тази събота ще се проведе беседа в гробницата, която датира от IV Век пр. Хр.  125 000 лева бяха отпуснати за  дейностите по консервация, реставрация и социализация на обекта.  Всички дейности бяха реализирани с финансовата..

обновено на 15.05.24 в 16:03

Вижте номинираните за награда "Пловдив"

Станаха ясни номинираните за награда „Пловдив“ – най-високото отличие, което се връчва на дейци на пловдивската култура в навечерието на 24 май. В раздел „Литература“ приза си оспорват Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“, Антон Баев за романа „Мария от Охрид“ и Тодор Костадинов за сборника „Разкази против забрава...

публикувано на 15.05.24 в 14:53