Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Богдан Богданов и Георги Гергов обсъдиха развитието на Панаира

| обновено на 14.09.23 в 16:39


Докато се изчистват въпросите около собствеността, трябва да положим усилия  да върнем славата на Пловдивския панаир отпреди 20 години. Това каза министърът на икономиката Богдан Богданов след среща с мажоритарния собственик  Георги Георгов при откриването на 77- мото издание ва Есенния технически панаир в Пловдив.

По думите му с делата, които води държавата прави всичко, за да запази собствоността си в дружеството, но междувременно за развитието на изложението трябва да се работи с всички акционери. 

Аз нямам ограничение да говоря с всеки един от акционерите и за мен е изключително важно да имаме диалог. Казусът със собствеността е ключов, но там, където е възможно акционерите трябва да си сътрудничат за ефективното управление на панаира, за идват тук все повече изложители и посетители, каза още министърът.

Богдан Богданов съобщи, че с Георги Гергов са обсъдили Стратегията за Международен панаир -  Пловдив, която се разработва от Министреството на икономиката. По думите му Гергов е изразил задоволство, че държавата иска да развива дружеството и е готов за сътрудничество. Георги Гергов не направи изявление след срещата.

Пред журналисти министърът на икономиката прогнозира, че до края на годината средната годишна инфлация ще бъде около 8 процента и ще продължи да намалява през следващата година.

По думите му е важно да няма фактори, които да помпат изкуствено инфлацията и "един от тях, който причинява такъв ефект, е забраната за внос от Украйна".  

Ще продължим да губим по около 40 млн. лв. на месец, ако не отпадне забраната за внос на украинско зърно. Трябва да осигурим за българските производители продукция на достъпни цени.  Няма как да продължим да работим по същия начин и нашите прозиводители да плащат едни високи цени за тяхната продукция, за техните  фуражи и да очакваме, че стойността на продуктите в магазина ще намалее.  Това е една от основните мерки, които се предприемат от правителството , за може да се овладеят и цените. По този начин българските производители ще имат достъп до ресурси, които са важни за тях сега и то на едни от най-добрите цени. Тук не искаме по никакъв начин да пренебрегваме, ако в някои от браншовете, при някои  от производителите има доказани генерирани загуби или проблеми с реализирането на тяхната продукция на пазара.  Когато се говори за над 2 млрд.  платени данъци от зърнопроизовдителите виждаме, че това е един пазар който се развива и няма проблеми", каза министърът на икономиката и индустрията.

Богдан Богданов прогонозира, че цените на горивата у нас да се задържат на същото ниво, каквито са в момента.

Все пак горивата в България са едни от най-евтините в Европейския съюз. Не бива да забравяме този факт. Важното е "Лукойл" да продължи дейността си в България и да си плаща данъците тук", каза още Богданов. 

Лятото имаше лек ръст, който се отчете в региона и когато говорим за горива, България не е изолиран пазар", каза Богданов. По думите му към момента страната има едни от най-ниските цени в ЕС. Богданов коментира, че е важно компанията "Лукойл" да плаща данъци в България, така че тези ресурси да бъдат насочени към помощ на потребителите и подпомагане на българската икономика. 

Икономиката се забавя в Европа, което се вижда в статистиките, а българската икономика е пряко свързана с европейската, каза министърът. Въпреки това в страната се отчита ръст с 1.8 процента на БВП. Ситуацията в Европа ще се запази и за това е важно българските компании да погледнат и към други алтернативни пазари извън ЕС, за да постигнат диверсификация и да минимизират рисковете от моменти турбуленции в конкретен регион, каза още Богданов. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Християни и мюсюлмани празнуват заедно в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни момента –..

публикувано на 06.05.24 в 17:12

Катастрофа затрудни трафика по Околовръстното шосе на Пловдив

Километрично задръстване се образува на изхода на Пловдив след "Пещерско шосе".   Причината е инцидент, станал в ранния следобед при отбивката за колелото към Пазарджишко шосе. Катастрофа е на самия мост.  Ударена е предницата на лек автомобил, движещ се към автомагистрала "Тракия".  Колоната от пъплещи коли стигна след надлеза на Околовръстното..

публикувано на 06.05.24 в 14:22

ИТН и "Солидарна България" регистрираха листите си в Пловдив

Две партии регистрираха днес листите си за парламентарните избори в Пловдив.  Водач на листата  на " Има такъв нaрод " за 16-ти многомандатен избирателен район е Станислав Балабанов.  Той я регистира лично в Районната избирателна комисия, заедно с кандидати за народни предстватели .  Втори в листата за град  Пловдив, която е от общо 14 души,  е Танер..

публикувано на 06.05.24 в 13:00

Музеят на авиацията празнува с отворени врати

Музеят на авиацията отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия с вход свободен, безплатен музеен тур и активности за деца. В деня на отворените врати, от 10 до 16.30 часа, гостите на музея ще имат възможността да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, както и най-новата изложба "Пътят към звездите“, посветена на..

публикувано на 06.05.24 в 09:29

Литийно шествие от Бачковския манастир с иконата на Богородица

На втория ден на Великден по традиция вярващи от цялата страна се включват в литийното шествие на Бачковския манастир. Поклонници изнасят чудотворната икона на Света Богородица и я съпровождат до местността Клувията. Според легендата в тази местност иконата е скрита от турските набези. Чудотворната икона Света Богородица -..

обновено на 06.05.24 в 09:02