Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

Холдинг КЦМ 2000 подпомага успешни студенти за пета поредна година

За пети път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000  представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2023/24 година. Седемте талантливи младежи са от различни учебни заведения в страната и учат в различни специалности. Те са победители в конкурса за есе на КЦМ на тема „Металите и горивото на бъдещето“ и „Рудните полезни изкопаеми и развитието на човешката цивилизация“.

На официална церемония по подписването на договорите за стипендиите младите хора бяха приветствани от главния изпълнителен директор на холдинга инж. Румен Цонев.

„Ние наистина сме убедени, че на младите хора трябва да им помогнем да учат повече, да се развиват, защото така те ще получат удовлетворение от всичко, което правят, тъй като знанието е най-голямото удовлетворение, което можем да изпитаме. А че България има нужда от знаещи хора, това е безспорно. Вървете напред, убедени сме, че ще бъдете успешни“, обърна се към стипендиантите инж. Цонев.

Носителите на тазгодишните стипендии учат в много различни специалности от икономика и стопанско управление, до химия, биохимия, информатика и машинно инженерство.

Владимира Димитрова е пловдивчанка и е завършила Търговската гимназия. Тя следва Бизнес икономика в УНСС в столицата и е в четвърти курс. Смята да инвестира стипендията в обучението си. Четвъртокурсничката вече е била на стаж в отдел „Човешки ресурси“ в КЦМ и обмисля възможностите да работи в компанията.


Станислава Василева е второкурсничка в Химикотехнологичния университет в София и учи химично инженерство. Момичето също иска да вложи средствата в образованието си.

Християна Канзова е бакалавър от Химикотехнологичния университет в столицата. Тя ще следва магистърската програма Биомедицинско инженерство, но в същото време работи като биолог в Института по невробиология към БАН. Тя ще вложи стипендията на КЦМ в бъдещото си развитие, тъй като смята, че нищо не приключва със завършването на университета.  

На церемонията присъстваха също Дария Василева от Университета по национално и световно стопанство, която учи „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“ и студентът от Техническия университет Калоян Димитров, който е в специалността „Стопанска информатика“ и също е бил стажант в КЦМ. 


Важен критерий за спечелване на тазгодишната стипендия бяха успешно положените изпити от предходната учебна година с успех не по-нисък от много добър 4,50. А конкуренцията между кандидатите е била изключително силна, обясниха от ръководството на ХОЛДИНГ КЦМ 2000. Оттам припомниха, че Стипендия КЦМ е учредена през 2019 година и оттогава досега са подкрепени близо 40 студенти. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49