Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

Холдинг КЦМ 2000 подпомага успешни студенти за пета поредна година

За пети път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000  представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2023/24 година. Седемте талантливи младежи са от различни учебни заведения в страната и учат в различни специалности. Те са победители в конкурса за есе на КЦМ на тема „Металите и горивото на бъдещето“ и „Рудните полезни изкопаеми и развитието на човешката цивилизация“.

На официална церемония по подписването на договорите за стипендиите младите хора бяха приветствани от главния изпълнителен директор на холдинга инж. Румен Цонев.

„Ние наистина сме убедени, че на младите хора трябва да им помогнем да учат повече, да се развиват, защото така те ще получат удовлетворение от всичко, което правят, тъй като знанието е най-голямото удовлетворение, което можем да изпитаме. А че България има нужда от знаещи хора, това е безспорно. Вървете напред, убедени сме, че ще бъдете успешни“, обърна се към стипендиантите инж. Цонев.

Носителите на тазгодишните стипендии учат в много различни специалности от икономика и стопанско управление, до химия, биохимия, информатика и машинно инженерство.

Владимира Димитрова е пловдивчанка и е завършила Търговската гимназия. Тя следва Бизнес икономика в УНСС в столицата и е в четвърти курс. Смята да инвестира стипендията в обучението си. Четвъртокурсничката вече е била на стаж в отдел „Човешки ресурси“ в КЦМ и обмисля възможностите да работи в компанията.


Станислава Василева е второкурсничка в Химикотехнологичния университет в София и учи химично инженерство. Момичето също иска да вложи средствата в образованието си.

Християна Канзова е бакалавър от Химикотехнологичния университет в столицата. Тя ще следва магистърската програма Биомедицинско инженерство, но в същото време работи като биолог в Института по невробиология към БАН. Тя ще вложи стипендията на КЦМ в бъдещото си развитие, тъй като смята, че нищо не приключва със завършването на университета.  

На церемонията присъстваха също Дария Василева от Университета по национално и световно стопанство, която учи „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“ и студентът от Техническия университет Калоян Димитров, който е в специалността „Стопанска информатика“ и също е бил стажант в КЦМ. 


Важен критерий за спечелване на тазгодишната стипендия бяха успешно положените изпити от предходната учебна година с успех не по-нисък от много добър 4,50. А конкуренцията между кандидатите е била изключително силна, обясниха от ръководството на ХОЛДИНГ КЦМ 2000. Оттам припомниха, че Стипендия КЦМ е учредена през 2019 година и оттогава досега са подкрепени близо 40 студенти. 

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20