Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незрящи от Пловдив обвиняват в злоупотреби Съюза на слепите

Днес те подадоха сигнал, подкрепен с подписка, до Областната управа

10
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Напрежение възникна тази сутрин между представители на Управителния съвет на Съюза на слепите в Пловдив и негови членове. Поводът е намерението на УС да продаде част от имотите, които са дарени през 1961 г. на Съюза на слепите в район „Източен“, на частни инвеститори. Членовете на сдружението обаче не са съгласни и подадоха тази сутрин сигнал до областния управител, тъй като се съмняват в злоупотреби от страна на ръководството.

„На терена на ул. „Ландос“ № 24 са изградени 3 жилищни блока, рехабилитационен център, около 80 гаража и магазини. За всички тези постройки Съюзът на слепите в България (ССБ) получава ежемесечен наем и би следвало средствата да се ползват за поддръжката на Комплекса и прилежащата му инфраструктура и постройки. При мандата на последните членове на Управителния съвет жилищата са разпродадени, а центърът за рехабилитация почти не функционира“, пише в сигнала на незрящите.

Те алармират, че сдружението е получило субсидии от държавния бюджет в размер на над 722 хиляди лева от Министерството на финансите и работи по програми с Министерството на труда и социалната политика и Националния осигурителен институт. Приходите на Сдружението се допълват и от членския внос на близо 16 000 души. Нямаме никаква информация как се разпределят средствата, подчертават незрящите. 

Днес те поискаха спешен одит от Сметната палата на Съюза на слепите.

Стефан Данчев, представител на УС на сдружението в Пловдив, обясни, че още през май на Общото събрание на съюза е взето решение да се продадат терените на гаражите и на някогашната детска градина, която е изоставена и в момента се ползва от БЧК за склад. „Има интерес от страна на частни инвеститори. За какво ще ползват терена, не мога да кажа“, обясни той.

Днес членове на Съюза на слепите подадоха сигнал, придружен с подписка, до областния управител. Главният юрисконсулт на областната управа Поля Тодорова прие сигнала и заяви, че той ще бъде препратен до Министерството на финансите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

МОН дава на всички по 4 точки за "проблемната задача" в матурата по БЕЛ

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 13:39

С 9-10% годишно растат жертвите на домашно насилие в Пловдив

В Пловдив отвори врати Регионален център за консултиране към местната Адвокатска колегия , след като общината предостави безвъзмездно помещения в Дом „Левски“. „Заедно с Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие, оказваме помощ на нашите съграждани, които имат нужда в социален, икономически и психологически аспект“ – заяви..

публикувано на 21.05.24 в 12:46

До 5 години закриват складовете с негодни пестициди в Пазарджишко

До края на 2029 г. в област Пазарджик ще бъдат закрити всички складове, които съхраняват негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита. Обезвреждането им ще се извърши в специализирани инсталации в рамките на Швейцарско–българска програма за сътрудничество. За периода от 2015 до 2019 година в област..

публикувано на 21.05.24 в 10:31

В Момчиловци днес празнуват много именици

Храмов празник чества църквата „Св. Константин и Елена“ в родопското село Момчиловци. Архиерейската света литургия ще бъде водена от смолянския епископ Висарион. Празникът днес е голям, защото почти във всяка къща има именик, казва кметът Сийка Суркова: "Очакваме много гости в селото - хора, които по традиция си идват на храмовия..

публикувано на 21.05.24 в 08:54

Почитаме Св. Св. Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос.  Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като "апостол между царете". Възпитан в езичество, след едно..

обновено на 21.05.24 в 08:23