Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрираната къща "Павлити" става Център за изкуства

| обновено на 19.09.23 в 16:03 | Репортаж

Център за изкуства ще има в къща "Павлити" в Стария град. След нейната реставрация за 230 000 лева, амбицията на общината е до една година да се открият творчески класове и изложби в двата етажа на Синята къща. 

Къщата е богато изрисувана, на бял фон с ултрамарин, има и 4 възстановени колони пред входа. Ремонтирани са и двата етажа.

Кметът Здравко Димитров съобщи, че започва ремонт и на Данчовата къща, в съседство. Сключен е договорът и до два месеца се очаква ремонт на фасадата. Там ще бъде отворено първото общинско кафене в Стария Пловдив. 

"Редно е всички къщи в Стария град да изглеждат така. Не сме спрели да работим от началото на мандата. Голямата, Малката базилика, Източната порта в момента се работи до Небет тепе. Археология има много в Пловдив. Бяхме си поставили да го направим като открит музей", каза Здравко Димитров. До края на годината ще приключи ремонтът и на втората база на Етнографския музей.


Преди тази реставрация на Синята къща е имало ремонт през далечната 1982 г., същите реставратори направиха изографисването и през тази година. Инж. Константин Константинов, управител на фирмата изпълнител каза, че най-голямото предизвикателство е било да формира екип от хора, които разбират от тази дейност. По проекта работиха Елена Кривошиева, Иван Анастасов и Сава Костадинов.

Открита бе и изложбата с пиана от фонда на Старинен Пловдив, под надслова  "Пианото в Пловдивската възрожденска къща, елегантният и изтънчен полъх от Европа!"


Къща „Павлити“ е строена около 1849-1850 година и е била собственост на Георги Павлити (Политоглу), който е  от Пещера. 


Архитектурата на къщата е забележителна със своите оригинални елементи – полукръгли отвори на прозорците, железни капаци, цялостно издаване на етажите навън, дъгообразен холкел на корниза и богата художествена декорация.


Възрожденска къща „Павлити“ е една от емблематичните постройки в Старинен Пловдив. Сградата е обявена като архитектурно-строителен и художествен паметник на културата и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Срещи" на 4 май

РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 4 МАЙ-МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" Толстой го е казал: "Не в силата е Бог, а в истината." В утрото преди ВЪЗКРЕСЕНИЕ с отец Радослав Паскалев припомняме някои истини, които УВИ- днес занемаряваме. За оправдание казваме-той, ЖИВОТЪТ се оказва една трудна хореография...

обновено на 04.05.24 в 11:21

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56