Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протест завършват улица "Петър Стоев" до края на октомври

3
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Жителите на разкопаната улица “Петър Стоев” в пловдивския район „Южен“ блокираха тази сутрин за час кръстовището на булевард „Никола Вапцаров“ с улица „Михалаки Георгиев“. Хората недоволстваха, че ремонтните дейностина улицата им, които са част от изграждането на Южния обходен колектор, са спрени вече месец. Улицата е оставена в много лошо състояние, с отворени канализационни тръби и шахти, а обратните води се изливат в дворовете и под терасите на жилищните кооперации, разказаха живущите в района.

Според Дора Георгиева, която живее в района отсечката е разкопана от кръстовището със ул. "Стефан Стамболов" до ул. "Михалаки Георгиев". 

"Нямаме достъп до домовете си, разрушени са стълбове, нямаме осветление. Когато се местят големите тръби се удрят в сградите, живеем в някакъв кошмар. Лятото нямахме студена вода и пием топла вода. Сега се опитват да оправят питейната вода, а за другото не се знае. Обратните тръби се изливат в дворовете на хората и под терасите, а това е предпоставка за зарази", обясни тя. Нейна съседка каза, че заради лошите миризми не може да се диша, а живеещите в района не могат да отворят прозорците си и спят на затворени прозорци и климатици. 

"Какво се случва, ако трябва да дойде линейка, тя не може да влезе", коментира възрастна жена. 

На мястото тази сутрин имаше няколко работници. Попитани дали нещо се прави по улицата те отговориха, че работят. Но според живеещите на ул. „Петър Стоев“ работниците са тук, откакто за случая се разшумя. Пред хората обаче те казали, че не им се плаща и затова не работят. 

След като протестиращите блокираха кръстовището, през него се пропускаха само градските автобуси. Стигна се и до напрежение, тъй като на протеста присъстваше зам.-главният инженер и говорител на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов. Пред хората той показа документи, според които разкопаният участък трябва да е готов до края на октомври.

Жители на ул. "Петър Стоев" в Пловдив блокираха трафика за час в "Южен"

"До кръстовището с ул. "Михалаки Георгиев" изпълнителят трябва да завърши целия обект и да възстанови даже и настилката до края на октомври. След това обаче работата продължава в следващия участък", каза Гълъбов. 

На въпрос дали ВиК дължи неразплатени 9 млн. лв. на изпълнителя, той отговори: "Да кажеш, че някой ти дължи пари не означава, че той наистина ти ги дължи. Това са индексации, които са целия обект, който е 12 километра. Те не са изпълнили повече от 2 км. Всички актове за изпълнено СМР, които са към момента, са разплатени на изпълнителя и той е длъжен да продължи". 

Въпреки обещанията обаче хората не бяха доволни. Според Мария Мицковска, която вчера изложи проблема пред Общинския съвет, някой трябва да контролира изпълнителите на обекта. Протестиращите смятат, че фирмата-изпълнител ги използва като бушони, за да получи индексация на парите за целия проект за Южния обходен колектор. Така мисли и инж. Гълъбов.

"Личното ми мнение по въпроса, с което не ангажирам ВиК е, че според мен това е умишлено. Ние сезирахме и РЗИ, и всички контролни органи за това, което се случва на обекта, но за мен това не е технически правилно решение. На практика е умишлено, защото, за да оставиш един такъв обект и да искаш пари, е ясно, че се извиват ръце, но това е моето лично мнение", коментира той. 

Днес на място бяха общински съветници, които се ангажираха да съдействат за спешна работна среща между ВиК, ресорният зам.-кмет Пламен Райчев и общината, както и изпълнителите, на която да се реши проблема. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

НВО на Х клас в Пловдив с по- ниски оценки от средните за страната

Резултатите от Националното външно оценяване в 10 клас за област Пловдив сочат, че те са по-ниски от постигнатите в страната.  В топ три на училищата по български език и литература са: Математическа гимназия "Академик Кирил Попов" със средно 71,8 точки, Езикова гимназия "Иван Вазов"  и Езикова гимназия "Пловдив"  с 69,5 точки.  Средният резултат..

публикувано на 26.06.24 в 16:00

АМ "Тракия" е задимена около 130 км. в посока Бургас заради горящи треви

От 15.20 ч. са получени няколко сигнала за горящи тревни площи край пътното платно и появила се частична задименост.  Натам са насочени противопожарн и екипи, а тяхната дейност се подпомага от полицейски служители, които същевременно обезпечават и пътната безопасност. МВР апелира шофьорите да преминават с повишено внимание в района на 131 км на..

публикувано на 26.06.24 в 15:42

Блъснаха майка с дете на "зебра" в "Тракия", за щастие са добре

Майка с дете са били блъснати на пешеходна пътека тази сутрин, съобщиха от полицията в Пловдив. Инцидентът е станал в пловдивския квартал „Тракия“ до бл. 250. Шофьорът на колата завивал надясно, докато майката и детето пресичали на зебрата и ги ударил.  След подадения сигнал на телефон 112 на място били изпратени екипи на полицията и Спешна..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 13:59