Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международно признание за проф. Румен Стефанов от МУ-Пловдив

Професор Румен Стефанов е новият председател на Международната общност за сътрудничество при редките болести и лекарства сираци (ICORD)

Проф. Стефанов, който ръководи Катедрата по социална медицина и обществено здраве във факултета по обществено здраве на Медицинския университет в Пловдив, встъпи в длъжност като председател на Международната общност за сътрудничество при редките болести и лекарства сираци (ICORD). Той е бил член на борда на директорите на организацията (2014-2016, 2021-2023) и одитор (2016-2021).

ICORD е една от най-старите и уважавани международни организации за редки болести, която обединява професионалисти от различни области на здравеопазването - научни изследвания, академични среди, фармацевтична индустрия, пациентски организации, регулаторни органи, здравни власти и експерти по здравна политика. В нея членуват топ експертите от цял свят, посветили работата си на борбата с редките болести. 

Липсата на информация и достатъчно изследвания са сред най-големите проблеми при редките заболявания. Тази мисия се постига чрез обмен на знания, изследвания, подобрени грижи, споделяне на информация, образование и повишаване на осведомеността. 

Професионалната кариера на проф. Стефанов е тясно свързана с грижата за пациенти с редки болести и техните проблеми. Той е директор на Института по редки болести в България – водеща интердисциплинарна и многофункционална платформа за редки болести в подкрепа на пациентите и техните семейства. 

Проф. Стефанов е признат експерт в областта на политиките за редки болести на национално и европейско ниво. Председателства Комисията по редки болести към Министерството на здравеопазването. Ръководил е експертните работни групи, отговорни за създаването и прилагането на Национална програма за редки болести и Наредба за условията и реда за регистриране на редките заболявания и за експертните центрове и референтните мрежи за редки заболявания в България.

От 2014 г. до момента е представител на България в Съвета на държавите-членки на Европейските референтни мрежи.


БНР подкасти:

Още от категорията

Влаковете с нов график от днес

От днес влиза в сила нов график за движение на пътническите влакове на БДЖ. Осигурен e нов директен бърз влак от Свиленград за София и обратно. С един час по-късно ще тръгва теснолинейката Септември-Добринище. През следващия летен сезон отново е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската линия, като в плановете е..

обновено на 10.12.23 в 15:01

Храните продължават да поскъпват

Продължава поскъпването на храните на едро и индексът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се качи почти до нивата си от началото на годината,  показват данните в седмичния бюлетин на институцията. Индексът,  който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се увеличава с 0,36 на сто..

обновено на 10.12.23 в 15:01

Проучват възможностите за нови авиолинии до Турция

Ръководството на летище Пловдив проведе в турския курорт Анталия серия разговори за разкриване на нови авиолинии до аеропорта. Потвърдено е сътрудничеството с авиокомпанията Сън експрес, която и тази година ще осъществи чартърни полети до летище Пловдив от Анталия и Измир. Те ще започнат на 29 декември. В Сън експрес с равни дялове..

обновено на 10.12.23 в 15:01

195 години от освещаването на храм "Сурп Кеворк"

„Пловдив е пример за толерантност и разбирателство между всички етноси и религии. Важно е да съхраним това уважение помежду си и да продължим да бъдем еталон за мултикултурен град“. Това каза кметът на Пловдив Костадин Димитров, който бе гост на тържеството по повод 195 години от освещаването на арменския храм „Сурп Кеворк“ в Стария град...

обновено на 10.12.23 в 15:00

Комините трябва да се почистват, припомнят от Пожарната

С наближаването на Коледните и Новогодишните празници зачестяват битовите пожари в Пазарджик. От Пожарната предупреждават да се направи профилактика на комините в домовете, където се използват камини и печки на твърдо гориво. Началникът на пазарджишката противопожарна служба главен инспектор Борис Стойнов припомни: "Ако не се почисти коминното тяло,..

публикувано на 10.12.23 в 15:00