Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разнопосочни реакции на фермери за постигнатия меморандум


Противоречиви са реакциите на представителите на земеделския бранш след подписания вчера меморандум с правителството. 

От Асоциацията на земеделските производители в България, оглавявана от бившия земеделски министър Венцеслав Върбанов, посочват, че меморандумът не удовлетворява напълно искането на протестиращите фермери за защита на българската селскостопанска продукция. 

Ограничаването на вноса само по отношение на слънчогледа е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна. Единственото сигурно решение е пълната забрана на вноса от Украйна на плодове и зеленчуци, месо, мляко и мед - обобщава позицията си Асоциацията на земеделските производители у нас.

Ангел Вукодинов отчита като успех това, че протестът е обединил хора от различни сектори на селското стопанство:

"Вие може да ги изчислите, ако са 65 милиона лева ( договорената извънредна финансова помощ, която да се плати до края на септември), на 8 милиона декара това е от порядъка на 8 лева на декар. Така че, борбата не е била за пари-специално зърнопроизводителите. Борбата е за правила, за нормален пазар и да няма дъмпинг на пазара".

Според Йосиф Делгянски, един от лидерите на протеста в Пловдивско, позитивните и негативните оценки сред колегите му се разделят почти поравно:

"От 100 човека-50 на 50. 50 приемат, 50 не приемат. Който разбира, усещам, го приеха. Който очакваше да се сваля правителството, не го приема. Според мен всичките неща, които предварително се поставиха, се изпълниха".

Според Йосиф Делгянски особено остър е проблемът с вноса на сухо мляко от Украйна и то най-вече за малките животновъдни ферми у нас.

"Защото на 60 стотинки ( изкупна цена на суровото мляко) при тия фуражи не може да се издържи. Големите ферми имат и зърнопроизводство и други неща, но малката ферма е загинала жива".

Още от категорията

Влаковете с нов график от днес

От днес влиза в сила нов график за движение на пътническите влакове на БДЖ. Осигурен e нов директен бърз влак от Свиленград за София и обратно. С един час по-късно ще тръгва теснолинейката Септември-Добринище. През следващия летен сезон отново е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската линия, като в плановете е..

обновено на 10.12.23 в 15:01

Храните продължават да поскъпват

Продължава поскъпването на храните на едро и индексът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се качи почти до нивата си от началото на годината,  показват данните в седмичния бюлетин на институцията. Индексът,  който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се увеличава с 0,36 на сто..

обновено на 10.12.23 в 15:01

Проучват възможностите за нови авиолинии до Турция

Ръководството на летище Пловдив проведе в турския курорт Анталия серия разговори за разкриване на нови авиолинии до аеропорта. Потвърдено е сътрудничеството с авиокомпанията Сън експрес, която и тази година ще осъществи чартърни полети до летище Пловдив от Анталия и Измир. Те ще започнат на 29 декември. В Сън експрес с равни дялове..

обновено на 10.12.23 в 15:01

195 години от освещаването на храм "Сурп Кеворк"

„Пловдив е пример за толерантност и разбирателство между всички етноси и религии. Важно е да съхраним това уважение помежду си и да продължим да бъдем еталон за мултикултурен град“. Това каза кметът на Пловдив Костадин Димитров, който бе гост на тържеството по повод 195 години от освещаването на арменския храм „Сурп Кеворк“ в Стария град...

обновено на 10.12.23 в 15:00

Комините трябва да се почистват, припомнят от Пожарната

С наближаването на Коледните и Новогодишните празници зачестяват битовите пожари в Пазарджик. От Пожарната предупреждават да се направи профилактика на комините в домовете, където се използват камини и печки на твърдо гориво. Началникът на пазарджишката противопожарна служба главен инспектор Борис Стойнов припомни: "Ако не се почисти коминното тяло,..

публикувано на 10.12.23 в 15:00