Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Думата Независимост доста пари

"Темата за 22 септември 1908 г. е много сложна, защото това е един добре подбран дипломатически ход, с който България заяви категорично, че иска да се върне на картата на  цивилизованите държави и да бъде самостоятелна във взимането на своите решения", каза Адриан Петров -  режисьор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" - Смолян.

По думите му, актът не е случаен - минали са 23 години от Съединението, а България продължава да бъде васална на Турция. Моментът е избран много добре от българското политическо ядро, защото и Австрия се готви за анексиране на съседни държави, а в Европа има разделение, по отношение на мнението за Берлинския договор.  Политиците ни се възползват от тази ситуация.

Петров направи препратката във времето какво точно означава  думата "независимост", тъй като датата 22 септември 1908 година винаги е стояла в сянката на 3 март и Сан Стефанския договор и 6 септември, Деня на Съединението. 

"Самата дума "независимост" в своето значение доста пари...дали искаме да бъдем независими самите ние, какво сме правили през времето на различните поколения оттогава до днес за своята независимост. Това са въпроси, които всеки българин трябва да си зададе".

Според Петров, съществуват различни становища у хората по темата. Тези становища започват от личностното "аз" и как  всеки ще възприеме своята независимост в контекста на цялото и още, как ще изглежда самата държава в контекста на празничния ден.

"България винаги е била между чука и наковалнята в новата ни история и политическия ни елит се е мъчил да лавира между топлите и студени вълни, които са ни обливали непрекъснато. В днешно време като държава е много трудно да бъдеш изцяло независим, защото с всеки изминал ден общността като Свят, става все по-трудно контролируема и все по-лесно отваряща се към случващото се".

По думите на Петров, случващото се през последните години на терена на  политиката, е много полярно. Поляризацията е сведена до клетката на обществото - семеството, хората, които сами са се настроили едни срещу други под различните политически знамена. "И когато липсва добра обединяваща кауза, каквато е било Съединението на България, Независимостта на държавата, които сега все по-трудно могат да се намерят, е много трудно".

Разделението на политически краски обаче е удобно на политиците, защото така се управлява по-лесно. Той призова политиците  да се замислят върху факта, че българският народ е търпелив, но идва момент, когато тази пара трябва да бъде изпусната и не се знае дали този момент няма скоро да настъпи отново, подчерта Адриан Петров.

Петров покани пловдивчани на Античния театър на спектакъла на  Ансамбъла за народни песни и танци "Родопа" - Смолян .

"Безспорен е фактът, че хората в Родопите са успели чрез силата на културата, на родовата памет да потиснат сълзите си и болката, че са останали след Съединението извън пределите на България, да  създадат уникалния фолклор, който ние сме длъжни да пренесем през вековете. В тази магия на планината любовта е водещото и това е пренесено чрез фолклора".

Интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38