Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Думата Независимост доста пари

"Темата за 22 септември 1908 г. е много сложна, защото това е един добре подбран дипломатически ход, с който България заяви категорично, че иска да се върне на картата на  цивилизованите държави и да бъде самостоятелна във взимането на своите решения", каза Адриан Петров -  режисьор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" - Смолян.

По думите му, актът не е случаен - минали са 23 години от Съединението, а България продължава да бъде васална на Турция. Моментът е избран много добре от българското политическо ядро, защото и Австрия се готви за анексиране на съседни държави, а в Европа има разделение, по отношение на мнението за Берлинския договор.  Политиците ни се възползват от тази ситуация.

Петров направи препратката във времето какво точно означава  думата "независимост", тъй като датата 22 септември 1908 година винаги е стояла в сянката на 3 март и Сан Стефанския договор и 6 септември, Деня на Съединението. 

"Самата дума "независимост" в своето значение доста пари...дали искаме да бъдем независими самите ние, какво сме правили през времето на различните поколения оттогава до днес за своята независимост. Това са въпроси, които всеки българин трябва да си зададе".

Според Петров, съществуват различни становища у хората по темата. Тези становища започват от личностното "аз" и как  всеки ще възприеме своята независимост в контекста на цялото и още, как ще изглежда самата държава в контекста на празничния ден.

"България винаги е била между чука и наковалнята в новата ни история и политическия ни елит се е мъчил да лавира между топлите и студени вълни, които са ни обливали непрекъснато. В днешно време като държава е много трудно да бъдеш изцяло независим, защото с всеки изминал ден общността като Свят, става все по-трудно контролируема и все по-лесно отваряща се към случващото се".

По думите на Петров, случващото се през последните години на терена на  политиката, е много полярно. Поляризацията е сведена до клетката на обществото - семеството, хората, които сами са се настроили едни срещу други под различните политически знамена. "И когато липсва добра обединяваща кауза, каквато е било Съединението на България, Независимостта на държавата, които сега все по-трудно могат да се намерят, е много трудно".

Разделението на политически краски обаче е удобно на политиците, защото така се управлява по-лесно. Той призова политиците  да се замислят върху факта, че българският народ е търпелив, но идва момент, когато тази пара трябва да бъде изпусната и не се знае дали този момент няма скоро да настъпи отново, подчерта Адриан Петров.

Петров покани пловдивчани на Античния театър на спектакъла на  Ансамбъла за народни песни и танци "Родопа" - Смолян .

"Безспорен е фактът, че хората в Родопите са успели чрез силата на културата, на родовата памет да потиснат сълзите си и болката, че са останали след Съединението извън пределите на България, да  създадат уникалния фолклор, който ние сме длъжни да пренесем през вековете. В тази магия на планината любовта е водещото и това е пренесено чрез фолклора".

Интервю - звуковия файл: 

Още от категорията

Сопот приключва годината с 9 милиона лева дългове

Сопот е една от четирите общини в България, които нямат гласуван бюджет за тази година. Заради това към момента новото местно ръководство използва проектобюджета за 2023-та, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв., съобщи кметът Станислав Стоенчев на пресконференция. Той е заварил при встъпването..

публикувано на 08.12.23 в 16:26

Програмите в началния етап водят до натрупване на дефицити

Учебните програми в началния етап трябва да се преосмислят, тъй като те водят до натрупване на дефиците в учениците, които продължават до 7-8 клас, а понякога и до 10-12 клас.  Това коментира  Юлиян Петров, който ръководи синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, дни след като станаха ясни лошите резултати на българските ученици от изследването..

публикувано на 08.12.23 в 16:03

Безкрайно кратко е времето за промените в Конституцията

Днес е т. нар. второ първо четене , след като през октомври не бяха събрани 180 гласа сред народните представители. Беше необходимо да се изчака двумесечният период и днес отново беше подложен на първо гласуване в зала тексът на Конституцията. Това заяви пред Радио Пловдив правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов . Той уточни,..

публикувано на 08.12.23 в 16:02

Да помогнем на Мария от Пловдив!

Деца, родители и треньори от Пловдив застават зад благотворителна кауза в подкрепа на Мария. "Коледно време е вълшебно, искаме участията ни да бъдат с тематика: "Помогни"!", казва треньорката Нина Христозова.  Основателят на "Нина Спорт Академи" добави: "Ние силно вярваме, че по Коледа чудесата се случват! Дано бъде положителен изходът за..

обновено на 08.12.23 в 11:28

Скандалите в правителството държат здраво сглобката

Скандалите в правителството държат здраво сглобката и благодарение на тях управлението постига основни параметри, като бюджет, който увеличава социалните плащания, справя се с овладяването на инфлацията и подготвя страната ни за една от целите – влизането в еврозоната. Тази теза защити политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“ на..

публикувано на 08.12.23 в 11:11