Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гостува инициативата „Четем - разгръщаме светове“

| обновено на 24.09.23 в 18:45

Пловдив е домакин на инициативата „Четем - разгръщаме светове“, част от едноименната национална кампания, която има за цел да стимулира четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст. Кампанията е в отговор на увеличаващата се функционална неграмотност сред младежите у нас. Организатори са книжарници „Портокал“ (Orange) в партньорство с фондация „Детски книги“.

В Orange Пловдив Център на ул. „Княз Александър I“ №31, от 17 часа, жителите и гостите на града могат да се информират за ползите от четенето на книги, и как те помагат на подрастващите да развиват своите знания и умения. На място ще присъства Вал Стоева - основател на фондация „Детски книги“, която ще обясни на родителите как да избират подходящите книги за своите деца и по какъв начин влияят на съзнанието различните книги.

"Оказва се, че е много важно, всички деца да бъдят подкрепяни и да развиват своята функционална грамотност. Умението да извличаш и анализираш информация от различни източници, и да вземаш адекватни решения, влияе не само на теб самия като индивид, но и на средата, в която живееш. Процентът на функционално неграмотни се увеличава леко, което е съвсем нормално, защото технологиите изместват начина, по който четем. Тук не става въпрос за четене от хартия или четене от екран, а за четенето като умение да извличаме информация. Устройствата са направени така, че да задържат вниманието ни, да ни карат да плъзгаме поглед по екрана, да искаме незабавно удовлетворение или да следваме линковете, които постоянно излизат. Това поставя книгите и четенето в една много неравностойна позиция, което влияе пряко върху функционалната грамотност на децата и ги прави много по-неконцентрирани, което е важно когато четем, защото четенето е безкрайно сложен когнитивен процес", казва Вал Стоева. 

Инициативата има и допълнителна цел – 10% от продажбата на всяка книга от списък с над 500 детски заглавия ще бъдат дарени за подкрепа на дейностите на фондация „Детски книги“.

Интервюто с Вал Стоева, за предаването "Шейкър", чуйте в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пробно е-таксуване ще има в още една линия на градския транспорт в Пловдив

Общината води разговори за въвеждане на системата за електронно таксуване и във втора пилотна линия от градския транспорт. Преговорите се водят с втория основен превозвач с  повече линии  в града.  Според директора на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги  Стоилов системата за електронно таксуване продължава да се..

публикувано на 01.10.24 в 12:51

Търговците на радиоактивния америций остават окончателно в ареста

Пловдивският Апелативен съд потвърди постоянното задържане в ареста на тримата мъже, които бяха уличени в опит за продажба на радиоактивния елемент америйций.  При задържането им на няколко места бяха открити  общо 81 броя плочки от опасния изотоп. Магистратите прецениха, че има реална опасност задържаните да се укрият или да извършат друго..

публикувано на 01.10.24 в 12:23

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Полиция е иззела в петък документи и от Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“ във връзка с разследването на схемата за източване на средства в Разградския музикален център – това съобщи пред Радио Пловдив директорът му Румен Бечев. Той обясни, че са съдействали на разследващите като тяхното единствено обяснение е било, че изземването на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

Постигнаха съгласие за транспорта до село Труд

Маршрутка №5 и линиите от областната транспортна мрежа ще решат транспортния проблем на с. Труд. Ще се проведат разговори с превозвача, обслужващ маршрутната линия, да се увеличи  броят на курсовете, включително и вечерните.  Същевременно ще бъдат организирани още две спирки в Пловдив на междуградските автобуси, които преминават през Труд, за да е..

публикувано на 01.10.24 в 10:53

Левон Манукян излиза от ареста срещу 50 000 лв.

Директорът на филхармонията в Разград Левон Манукян е освободен от ареста срещу парична гаранция от 50 000 лв. Това е станало с решение на прокуратурата, потвърди наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов. Директорът на разградския театър е в ареста, МК започва финансови проверки Диригентът е съдействал на разследването и е дал пълни..

обновено на 01.10.24 в 10:40