Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Калиграфи представят изложба от проекта "30 букви"

| Интервю

„30 Букви“ е проект между  9 български калиграфи, които творят и развиват калиграфията в България. Експозицията е подредена в НБ "Иван Вазов" в Пловдив.

Автори са Атанас Димитров, Венцислав Джоков, Елизавета Дюлгерова, Жаклина Жекова, Константин Кръстев, Лора Щиркова, Милен Балбузанов, Пейо Пеев и Симеон Желев.  Милен Балбузанов като участник и организатор, обедини групата под името „30 Букви“. Тази изложба беше първо показана в София на 24 май, а сега гостува във Пловдив за две седмици.

Изложбата цели да покаже съвременния прочит на всеки един от авторите към българската форма на Кирилица. Идеята е да се представят 9 азбуки, създадени с различни калиграфски инструменти и техники. Също така към изложбата ще се включат и 9 цитата, вдъхновени от различни български автори.

Освен оригинално изписани азбуки и цитати, ще бъдат достъпни и лимитирани серии на всяка от творбите. По 10 номерирани и подписани дигитални принтове от всеки артист – 10 азбуки и 10 цитата. Ще има и 5 пакета, съдържащи всички азбуки на участниците и 5 пакета, съдържащи всички цитати. Всички визии ще бъдат предлагани и като пощенски картички. 

Специален гост на изложбата, който ще се включи с 1 авторска азбука е Насимо.

Вечерта на откриването ще има и възможност за посетителите да се включат и да опитат да напишат нещо калиграфско.

„30 Букви“ е не само изложба, а ново сформирана общност на българските калиграфи, която цели да обединява и да разпространява любовта към буквите и калиграфията.

По публикацията работи: Димитър Владимиров

Галерия

Още от категорията

Концерт с кауза

На концерт с кауза Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и приятели канят  пловдивчани - почитатели на хоровото изкуство в Дома на културата „Борис Христов“.  Матинето е с благотворителна цел за събиране на средства за реставрация и ремонт  на 100-годишната сграда на дружеството, която се намира на едноименната улицав центъра на..

обновено на 10.12.23 в 14:54

В "Срещите" отново търсим отговорите за нас самите

Защо сме такива?  Философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и докторът по богословие Петър Граматиков търсят отговора в подмолите на историята.  Бъдете с Радио Пловдив.

обновено на 08.12.23 в 19:35

"Италианското Рождество" грее в Културен център "Спиритус"

Изобразяването на сцената на Рождество стои в основата на католическата коледна традиция и в Италия тя достига своя художествен връх. Построяването й може да се ограничи и до съвсем скромни домашни размери и форми, обикновено в класическа, но и в по-модерна стилизация, но и да стигне до пресъздаване на сцената на Рождество в пълните й библейски..

публикувано на 08.12.23 в 17:57

Наталия Йорданова с изложба в Пловдив

Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, родена през 1991г. в София, България, която работи между Амстердам и София. В своята практика тя създава инсталации, които са ориентирани към контекста, като използва различни техники. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация,..

публикувано на 08.12.23 в 16:35

Вижте кой ще спори за поетичната награда "Иван Николов"

Шест поетични книги са селектирани в краткия списък с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” за 2023 г. Журито - Мирела Иванова, доц. д-р Гергина Кръстева и Иво Рафаилов направи избора се от 63 предложени книги от общо 24 издателства.  До финалната права достигат книгата на Ани Илков, „До края на смъртта“, „Кучето на..

публикувано на 08.12.23 в 14:33