Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Здравко Йончев с юбилейна изложба отбелязва 85 години

| обновено на 26.09.23 в 09:34


Известният  български художник Здравко Йончев отбелязва 85-годишен юбилей със самостоятелна изложба – живопис в Градската галерия на ул. „Княз Александър I“.

В биографията на автора са вписани множество самостоятелни изложби и изяви в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях са участията в Националните есенни изложби в Стария Пловдив, в експозиции в Лондон, Вартбург и Хановер, Германия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк, Рим, Загреб.

Здравко Йончев  е член на СБХ. През 1993 г. създава една от първите частни галерии в страната – галерия „Лукас“ в Стария град, която бързо се превръща в притежателен център за срещи с художници и артисти. Работи като илюстратор, оформител на книги, автор на карикатури.

Йончев е част от поколението пловдивски художници наред с Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, допринесли с творческото си присъствие за славата на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера.

Още от категорията

Концерт с кауза

На концерт с кауза Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и приятели канят  пловдивчани - почитатели на хоровото изкуство в Дома на културата „Борис Христов“.  Матинето е с благотворителна цел за събиране на средства за реставрация и ремонт  на 100-годишната сграда на дружеството, която се намира на едноименната улицав центъра на..

обновено на 10.12.23 в 14:54

В "Срещите" отново търсим отговорите за нас самите

Защо сме такива?  Философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и докторът по богословие Петър Граматиков търсят отговора в подмолите на историята.  Бъдете с Радио Пловдив.

обновено на 08.12.23 в 19:35

"Италианското Рождество" грее в Културен център "Спиритус"

Изобразяването на сцената на Рождество стои в основата на католическата коледна традиция и в Италия тя достига своя художествен връх. Построяването й може да се ограничи и до съвсем скромни домашни размери и форми, обикновено в класическа, но и в по-модерна стилизация, но и да стигне до пресъздаване на сцената на Рождество в пълните й библейски..

публикувано на 08.12.23 в 17:57

Наталия Йорданова с изложба в Пловдив

Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, родена през 1991г. в София, България, която работи между Амстердам и София. В своята практика тя създава инсталации, които са ориентирани към контекста, като използва различни техники. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация,..

публикувано на 08.12.23 в 16:35

Вижте кой ще спори за поетичната награда "Иван Николов"

Шест поетични книги са селектирани в краткия списък с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” за 2023 г. Журито - Мирела Иванова, доц. д-р Гергина Кръстева и Иво Рафаилов направи избора се от 63 предложени книги от общо 24 издателства.  До финалната права достигат книгата на Ани Илков, „До края на смъртта“, „Кучето на..

публикувано на 08.12.23 в 14:33