Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтите в Пловдив върнаха летния график на 15 линии

15 от общо 29 автобусни линии на градския транспорт в Пловдив ще се движат по лятно разписание,  съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”.

Причина са продължаващите строително-монтажни работи по бул. „Александър Стамболийски”, бул. „Дунав”, бул. „Васил Априлов”, ул. „Брезовско шосе”, ул. „Даме Груев”, бул. „Христо Ботев” и кръговото кръстовище пред Централна гара, както и на Голямоконарско шосе. Автобусите по преминаващите през тези пътни участъци линии са с променени маршрути и намален пътникопоток. Това установи направеното от ОКТ обследване, въз основа на което директорът Георги Стоилов внесе доклад до кмета Здравко Димитров, а той от своя страна издаде заповед за маршрутните разписания.

До приключване на пътните ремонти, но не по-късно от 31 декември, автобусите по линии № 9, 12, 16, 18, 20, 21, 24, 25, 29, 37, 93, 99, 113, 116 и 222 ще се движат с лятно разписание. Рейсовете по останалите линии се изпълняват съгласно утвърденото от общинската транспортна схема маршрутно разписание.

Стоилов напомни, че превозвачите бяха поискали и след 15 септември да се запази лятното разписание, изпълнявано от 193 автобуса вместо редовно утвърдените 228.

„Приехме разумните им аргументи, обосновани със затворените пътни отсечки и засега маршрутите ще се изпълняват от 210 автобуса. Броят им ще се увеличава с приключване на ремонтите”, каза директорът на „Организация и контрол на транспорта”. 

"За големите гимназии сме помолили превозвачите да пускат само големи автобуси, за да могат учениците да се качат. Линия № 103 ще извозва учениците "по бърза писта" от Английската гимназия до Тракия". 

 "Мъка без край ли е" - както казват пловдивчани в почивните дни да разчиташ на определени линии или отново някой от превозвачите не си върши работата. Питаме Юлиян Бейнов от ОП "Организация и контрол на транспорта".

Според пловдивчани нивото на градския транспорт е плачевно, автобусите са нередовни, таблата не показват вярното разписание. Има много сменени маршрути, а лятото не се пуска климатик. Хората препоръчват по-голям контрол от страна на общината върху частните превозвачи и настояват да има и общинска фирма за градския транспорт.

"Сигналите при нас за нередности в градския транспорт не са от днес или вчера. Градският транспорт на Пловдив е даден с различни договори на консорциум от фирми, като част от тях изпълняват почти на 100 % договореното, но други изпитват сериозни затруднения", обясни Бейнов.

Той посочи, че има ежедневен мониторинг на транспортните маршрути, налагат се глоби и наказания, а на определени фирми превозвачи вече са отнети няколко линии в полза на други. "Проблеми има още от КОВИД пандемията, повишените цени на горивата, липсата на шофьори и т.н. Проблемите са комплексни и много на брой", подчерта Юлиян Бейнов.

Служителят от ОП "Организация и контрол на транспорта" подчерта, че от 15 септември се изпълнява решението на ОбС за увеличен брой автобуси. "Единствено по линиите, по чиито маршрути се извършват ремонти, има намален пътникопоток заради сменени маршрути", обясни той. 

След като фирма "Тикси" изработи електробилетната система и я внедри, таблата ще започнат да показват правилно, след като се надградят, допълни служителят. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с Юлиян Бейнов от ОП "Организация и контрол на транспорта" заедно с анкетата на Яница Марова са в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45