Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 деца, яли дюнери в Розино, са получили хранително отравяне

20 деца с хранително отравяне са били приети и прегледани в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово, съобщи управителят на здравното заведение д-р Обрейко Обрейков.
Децата, които са на възраст от 1,6 до 12 години, са яли днес по обяд дюнери от частен павилион в село Розино. 

Те са дехидратирани и с повръщане. Едно от децата е в по-тежко състояние с по-ясно изразена дехидратация. Няма опасност на живота им.

Д-р Обрейков е отстъпил легла от други отделения, за да може 10 от пострадалите пациенти да бъдат настанени в Инфекциозно отделение. След преценка на лекарите останалите 10 деца или ще бъдат откарани в Инфекциозна клиника Пловдив, или ще бъдат изписани на домашно лечение.  

Ще бъдат направени изследвания в Националния център по заразни и паразитни болести. Уведомено е РЗИ.

Инспекторите на областната дирекция на БАБХ са установили, че в обекта освен дюнери се предлагат и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление. В хода на проверката не са установени налични готови храни, които да бъдат изследвани в лаборатория. Извършват се проверки на документите за постъпилите в обекта храни и суровини.

Инспекторите са взели проби за лабораторен анализ от кухненски повърхности и натривки, в т.ч. от персонала – един готвач, който е и собственик на обекта.

Извършват се проверки и при доставчици, зареждали заведението в последните дни, с цел пълна проследимост на храните.

В резултат на извършената проверка в обекта, на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение, заради неспазване на режима на работа, за който е получил разрешение. Обектът е запечатан и се охранява от полицията.

Инспекцията продължава до пълното изясняване на случая.


По публикацията работи: Неда Велкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани изпълниха храмовете на Цветница - празникът с най-много именици

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават  върбови клонки, които  символизират палмовите...

обновено на 28.04.24 в 17:19
Храм „Св.Висарион Смоленски”

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки. 

обновено на 28.04.24 в 17:19

Танцова фиеста раздвижва Асеновград с шествие до централния площад

Танцова фиеста ще завладее тази вечер Асеновград в навечерието на Международния ден на танца 29 април.  Първото издание на инициативата е по идея на 2 спортни клуба с финансовата покрепа на общината. Целта е да се мотивират малки и големи да танцуват или поне да се раздвижат.  В „Танцовата фиеста“ ще се включат 10 клуба, които ще представят 17..

обновено на 28.04.24 в 17:19

Дрифт шоу събра над 7 хил. лв. за болен младеж

Благотворителната акция, организирана от „Колите в Смолян“, събра днес над седем хиляди лева за болния Георги Маринов. На полигона в смолянското село Полковник Серафимово се състоя авто-мото шоу. В инициативата се включиха близо десетина автомобила, а шофьорите показаха майсторски изпълнения с тях. Събраната по време на шоуто сума ще бъде преведена по..

публикувано на 28.04.24 в 16:59

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25