Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оригинали на Анри дьо Тулуз-Лотрек гостуват в Перущица

Оригинални произведения на Анри дьо Тулуз-Лотрек, един от най-известните френски художници, ще бъдат експонирани в Перущица на 20 октомври. Те ще бъдат подредени в картинната галерия на Дановото училище, а експонатите са от частна колекция „KESAURI“.

Миналия декември в перущенската галерия гостуваха оригинали и на друг световно известен художник – Салвадор Дали.

Експозицията в Дановото училище включва 47 рядко излагани оригинални литографски отпечатъци, внимателно подбрани заради качеството им на реализация от самия велик майстор,както и 7 експоната, свързани с личността на Ивет Гилбер - любим модел на автора. Всички литографски камъни са гравирани от самия Тулуз-Лотрек, посочват от Историческия музей в Перущица. 

Същите произведения присъстват в колекциите на най-големите музеи в света като Музей на модерното изкуство и Метрополитен музей на изкуството в Ню Йорк, САЩ, Австралийска национална галерия в Канбера, Национален музей, Амстердам и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 3 февруари 2024 г.

Тулуз-Лотрек е представител на постимпресионизма.Роден е в замъка Боск в Алби, Франция, като родителите му са потомци на стари аристократични фамилии. Чичото на Тулуз-Лотрек е първият човек, който привлича вниманието му към рисуването, а само на 8-годишна възраст постъпва в лицея „Фонтенас“.

Тулуз-Лотрек страда от мистериозно заболяване на костите, но това не пречи на развитието на неговия талант.

След като завършва лицея „Фонтенас“ през 1881г., се отдава изцяло на живописта. Трайно се установява в парижкия квартал Монмартър, където е силно увлечен от популярните заведения в тази част на френската столица. Тулуз-Лотрек е приятел със съдържателя на кабаре „Мирлитон“ - Аристид Брион, и именно това е причината основните сюжети на творбите му да са кабаретата и техните посетители.

Сприятелява се и с Винсент ван Гог и Едгар Дега.

Тулуз-Лотрек успява да създаде приблизително 600 картини, от които 330 литографии, 31 плаката, 9 гравюри, 3 монотипии, хиляди рисунки и скици през своята кариера.

На 20 август 1901г. получава паралитичен удар и умира на 9 септември същата година на 37-годишна възраст.

Галерия

Още от категорията
Николай Илчевски

Николай Илчевски представи книгата си "55 приказки, които..."

 Отново се срещаме с писателя Николай Илчевски и чудесният повод за това е неговата нова книга. Точно преди Коледа той  е готов със своя дар от фантазии, който носи заглавието "55 приказки, които...".   Преди 30 години, под псевдонима Уилям Джоук Бари, Илчевски издаде една тънка жълта книжка. Тя се наричаше  "10 приказки, които разтърсиха света"..

публикувано на 04.12.23 в 15:54

Ние всички сме в полезрението на Бог

Новата книга на Ина Иванова е сборникът с разкази "И винаги любовта". Излиза с печата на "Жанет 45". Ина Иванова е автор на сборниците с разкази „Право на избор и други проклетии” (изд. Арс, 2009), „Името на неделята” (изд. Жанет 45, 2012) и „Летящ акордеон” (изд. Жанет 45, 2014), романа „Кар танеси” (електронна книга) и стихосбирката „малки букви”..

публикувано на 04.12.23 в 11:21

"Коледен експрес" потегля от галерия Marina Franzetti

Галерия Marina Franzetti  в Пловдив представя "Коледен експрес" - самостоятелна изложба акварел на Динко Ангелов. Откриване ще бъде точно днес от 18.30 часа, галерията се намира на ул. "Май" 2А.  Експозицията ще продължи до 31.12.2023 г. Динко Ангелов е роден 1972г. в Пловдив. От 2004 г. е бакалавър към СУ "Св. Климент Охридски" със..

публикувано на 04.12.23 в 10:13

Преге - предаване за света на книгите, 02 - 08 декември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 02.12.2023г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Вирджиния Улф. Между действията. 224 стр., 5А, Лист, 2023. Лао Шъ. Певци с барабани. 338 стр., ок. 6А, Български бестселър, 2023. Октавия Бътлър. Притча за сеяча. 416 стр., ок. 5А, ,Orange books,..

публикувано на 04.12.23 в 09:52

Тодор Костадинов представя "Разкази против забрава"

Премиера на сборника „Разкази против забрава“ ще направи авторът Тодор Костадинов в залата на Дружеството на пловдивските писатели.  Писателят поставя и подзаглавие на книгата си „Анти-некролози“. В историите читателят ще открие имена на наши сънародници, без които съвременният български свят нямаше да бъде същият - Вера Мутафчиева, Николай..

публикувано на 04.12.23 в 06:32