Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригинали на Анри дьо Тулуз-Лотрек гостуват в Перущица

Оригинални произведения на Анри дьо Тулуз-Лотрек, един от най-известните френски художници, ще бъдат експонирани в Перущица на 20 октомври. Те ще бъдат подредени в картинната галерия на Дановото училище, а експонатите са от частна колекция „KESAURI“.

Миналия декември в перущенската галерия гостуваха оригинали и на друг световно известен художник – Салвадор Дали.

Експозицията в Дановото училище включва 47 рядко излагани оригинални литографски отпечатъци, внимателно подбрани заради качеството им на реализация от самия велик майстор,както и 7 експоната, свързани с личността на Ивет Гилбер - любим модел на автора. Всички литографски камъни са гравирани от самия Тулуз-Лотрек, посочват от Историческия музей в Перущица. 

Същите произведения присъстват в колекциите на най-големите музеи в света като Музей на модерното изкуство и Метрополитен музей на изкуството в Ню Йорк, САЩ, Австралийска национална галерия в Канбера, Национален музей, Амстердам и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 3 февруари 2024 г.

Тулуз-Лотрек е представител на постимпресионизма.Роден е в замъка Боск в Алби, Франция, като родителите му са потомци на стари аристократични фамилии. Чичото на Тулуз-Лотрек е първият човек, който привлича вниманието му към рисуването, а само на 8-годишна възраст постъпва в лицея „Фонтенас“.

Тулуз-Лотрек страда от мистериозно заболяване на костите, но това не пречи на развитието на неговия талант.

След като завършва лицея „Фонтенас“ през 1881г., се отдава изцяло на живописта. Трайно се установява в парижкия квартал Монмартър, където е силно увлечен от популярните заведения в тази част на френската столица. Тулуз-Лотрек е приятел със съдържателя на кабаре „Мирлитон“ - Аристид Брион, и именно това е причината основните сюжети на творбите му да са кабаретата и техните посетители.

Сприятелява се и с Винсент ван Гог и Едгар Дега.

Тулуз-Лотрек успява да създаде приблизително 600 картини, от които 330 литографии, 31 плаката, 9 гравюри, 3 монотипии, хиляди рисунки и скици през своята кариера.

На 20 август 1901г. получава паралитичен удар и умира на 9 септември същата година на 37-годишна възраст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33

„Талантите на Смолян“ завладяват Родопския драматичен театър

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на..

публикувано на 27.04.24 в 09:25