Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научиха деца от Карлово що е то екосистема

Лесовъди от Южноцентрално държавно предприятие изнесоха открит урок на четвъртокласници от карловското Средно училище „Васил Левски“ на тема що е то екология. Инициативата е част от каузата "Залесявайки, променяме света!“.

С черга, игри и „развален телефон“ учиха четвъртокласниците как да опазват природата и колко лесно може да бъде унищожена екосистемата ни. И така децата се разделиха на групи – птици, насекоми, бозайници, растения, дървета. Лесовъдите разпънаха черга, която символизираше екосистемата, а децата, влезли в ролята на растения и животни, се прегърнаха и стъпиха върху нея.

Казаха им да си представят, че през нашата екосистема преминава голям пожар и обясниха: „Този пожар изгаря не само тревата, изгаря дърветата, умират много животни.

Накараха ги да отстъпят и сгънаха чергата надве. Обясниха -  екосистема се е смалила наполовина и попитаха децата – ще се съберат ли отново всички върху нея. Учениците се скупчиха прегърнати върху чергата, но този път половината останаха извън нея.

Последва наводнение, чергата се смали още, а върху нея се събраха едва три деца.

„Показахме на децата как се създава гора, че не е лесно и отнема продължително време“, отбеляза Нонка Иванова, лесничей в горско стопанство Карлово.

После децата се впуснаха в още образователни игри. 10-годишните Сияна и Пресияна обобщиха:

„Трябва да запазим екосистемата като не убиваме животните и не замърсяваме природата. Ако сме навън и имаме боклук, то няма да го хвърляме в природата, а ще го сложим в коша или ще го приберем в торбичка.

Не трябва да чупим колони и да кършим билките с корените“.

Според Христина Донкова, учител от Средно училище „Васил Левски“, този открит урок е изключително полезен за децата. По този начин те могат да се докоснат до нещата, които изучават по човек и природа и по лесно да запомнят наученото.

Кампанията се осъществява по проект „Подобряване природозащитното състояние на горски  природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги на територията на Южноцентрално държавно предприятие“, по приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“ на оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.“

По публикацията работи: Яница Марова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20